Dělníci našli desku věnovanou Hitlerovi

  • 3
Mikulov - Při opravě sálu nalezli dělníci v Novosedlech na Břeclavsku pod divadelním pódiem pamětní desku z roku 1938, na níž tehdejší němečtí obyvatelé děkují Adolfu Hitlerovi za vytvoření říše. "Deska byla více než 50 let ukryta pod pódiem a ještě letos se stane jedním z exponátů Regionálního muzea v Mikulově," řekla jeho ředitelka Dobromila Brichtová.

"Sál je v obecním domě, v němž sídlí obecní úřad a kde je kinosál s divadelním pódiem. Deska je ojedinělou památkou, protože ostatní desky byly po válce zničeny," uvedla ředitelka.

Na mramorové desce je uvedeno jméno Adolf. Z příjmení Hitler zůstalo jen H. Roh desky je totiž odlomený. Je na ní ale také vyvrtaná díra, ve které byla patrně kdysi uchycena říšská orlice. Úlomek ani orlici se dělníkům pod opravovaným pódiem nepodařilo nalézt.

Deska vznikla k poctě Adolfa Hitlera patrně při příležitosti jeho návštěvy obce v roce 1938. V té době žilo podle starosty Františka Trefilíka ve vesnici jen několik málo českých rodin. Jak se však deska pod pódium dostala, nikdo neví. Mikulovské muzeum sídlí na zámku a je v něm i největší vinný sud ve střední Evropě, dlouhý 6,2 metru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video