Diskuze

Jednou žalář, jindy podmínka. Advokáti chtějí dát řád trestům za znásilnění

Někdo jde za znásilnění na několik let za mříže, jiný vyvázne s podmínkou. Soudy v těchto otázkách rozhodují nahodile a za znásilnění padají rozdílné tresty. Vadí to i advokátům, kteří připravují databázi rozsudků domácího a sexuálního násilí. Laici i odborníci tak získají přehled o tom, jaké tresty padají za podobné skutky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Když ono je znásilnění a "znásilnění".

0 0
možnosti

J93a53n 62P92u27l76e23c

7. 9. 2020 11:21

Zákon to umožňuje a o zákonech rozhodují politici, což jsou většinou muži, o ničem jiném to není. Potřebujeme více žen v politice, jinak se tahle problematika nikam neposune.

1 2
možnosti

U úmyslně spáchaných trestných činů je třeba stanovit jednoznačně výši trestu odnětí svobody, floskule typu "je třeba přihlédnout k okolnostem" jsou blábol. V obchodě taky platíte za jeden kus zboží stanovenou cenu a nesmlouváte jako na arabském bazaru.

Přihlédnout k okolnostem je třeba u nedbalostních trestných činů.

U trestných činů majetkové povahy jednoduchý sazebník - každých započatých 10 000 Kč = jeden měsíc odnětí svobody. Ano, kdo udělá škodu za milion dostane 100 měsíců, kdo udělá za deset milionů, dostane tisíc.

Pokud škodu uhradí, tak se půjde třeba na desetinu. Pro mnohé pachatele by to bylo doživotí. Nicméně prevence ...

Soudce by tak rozhodoval jen o vině, výše trestu by se odvíjela podle zákona.

Tvrdé, ale srozumitelné.

Znásilnění = jedna sazba 10 let.

Spravedlnost znamená, že za stejný úmyslný trestný čin bude stejný trest u soudu v Chebu i Karviné, Liberci či Břeclavi. Nebude licitace mezi soudcem, státním zástupcem advokátem jaká bude výše trestu ... za předpokladu, že se ani státní zástupce ani obžalovaný pachatel neodvolá .....

1 4
možnosti

Obecně lze říci, že slušní lidé, co trestné činy nepáchají, by chtěli být chráněni a chtěli by zvýšit trestní sazby. Poslanci ale nic takového neplánují a tato situace se nemění už desítky let. Dodnes nevím, proč jsou ti zločinci tak upřednostňováni. Pokud jde o znásilnění, tak tu máme ještě potíž v tom, že dříve bylo jasně definované, co znásilnění je. V posledním desetiletí se to vykládá všelijak. Proto také je lepší nechat výši trestu na soudcích, alespoň do té doby, než se pod znásilnění nebudou počítat diametrálně odlišné útoky. Někdy jde jen o "sáhnutí" a jindy jde o vážné ublížení na zdraví i na psychice. Nemělo by být všechno tohle pod jedním termínem, jakým je znásilnění.

1 4
možnosti

P29e82t75r 32N85o25v88á65k

6. 9. 2020 20:27

Ako už nižšie niekto písal, pri znásilnení je nátlak na porušovanie zásad trestného práva, hlavne zásada pri pochybnosti v prospech obžalovaného...

výpoveď svedka môže byť rozhodujúcim dôkazom, ale iba v prípade, ak je podporená súborom nepriamych dôkazov... nemôže sa stať že jediným tvrdením je výpoveď ženy a podporný dôkaz je výpoveď jej kamošky ktorá mala 2 promile a videla ju s tým chlapom odchádzať...

je potrebné najprv odstrániť tieto nedostatky a až potom je možné zjednocovat judikaturu

1 4
možnosti

Neboj se, že by se odsuzovalo jen na základě jedné výpovědi, oběti Policie doslova griluje, lékařské vyšetření potvrdí znásilnění, vše se prověřuje.

2 0
možnosti

Ministerstvo, že prý metodiku nemůže vydat. Co změna zákona v duchu, že za znásilnění lze uložit pouze nepodmíněný trest ?

2 0
možnosti

Přesně sazby může zákonodárce stanovit docela přesně a v mnohých případech to i dělá a to i u daleko méně závažných deliktů, jako jsou třeba dopravní přestupky, kde je jasná hranice od do a nelze ji překročit.

0 0
možnosti

P72a90v40e42l 33P40e17l92c

6. 9. 2020 19:27

Bez ohledu na tema, odkdy neni povazovana podminka za trest? ("téměř dvě třetiny pachatelů odchází od soudu s podmínkou. Drtivá většina tak zůstává bez trestu.")

2 0
možnosti

Podmínka napraví jen slušného člověka, který neporušil zákon úmyslně.

4 0
možnosti

Za znásilnění by nikdy neměla padnout jen podmínka. Ano je třeba rozlišovat za jakých okolností k němu došlo, ale je třeba jejich trestání zpřísnit. Soudci jsou u těchto případů muži, vyšetřovatelé jsou většinou muži, takže ,,mužská mafie" ráda tyto případy společně bagatelizuje.

9 4
možnosti

Podle většiny lidí včetně ombudsmana nepotřebujeme Istanbulskou úmluvu a přitom většina pachatelů znásilnění odchází od soudu s podmínkou.

3 2
možnosti

K tomu opravdu nepotřebujeme istanbulskou úmluvu. Ta totiž sama osobě nic neřeší a jen zaplevelí více, co už zapleveleno jest.

2 1
možnosti
Foto

Tresty by měly být nízké zejména v případech, kdy žena s pachatelem aktivně spolupracuje! :-)

4 8
možnosti

Tak ten rozptyl je logický, když jednou je to kulturní obohacení, jindy je na vině situace, kdy nebyl dodržen princip délky paže a jindy za to může jazykové nedorozumění a jindy je to prostě prachsprosté znásilnění.

3 10
možnosti

Vy si tu svou rasisticko-xenofobní polívčičku musíte ohřívat snad úplně všude...

9 3
možnosti