Další Romka vysoudila odškodné

  • 578
Soud rozhodl o dalším případu rasové diskriminace. Pražský vrchní soud uznal žalobu Romky Viery Dunkové - Beňové, která byla odmítnuta při žádosti o práci prodavačky. Vedoucí prodejny Scorpio Clubu v Praze 1 jí musí zaplatit odškodné 25 tisíc korun a zaslat písemnou omluvu.

Rozsudek je pravomocný, nelze se proti němu odvolat.

Viera Dunková, dnes již jako vdaná Beňová, viděla předloni v březnu ve výloze prodejny inzerát, podle něhož obchod sháněl prodavačku. Vedoucí prodejny ji však sdělila, že místo už je obsazené.

Vzápětí do obchodu vstoupila zaměstnankyně Poradny pro občanství, občanská a lidská práva a předstírala zájem o totéž místo. Vedoucí ji neodmítla, naopak udělala s ní vstupní pohovor.

Šestatřicetiletá žena se poté obrátila na městský soud, který její žalobu na ochranu osobnosti loni v červnu uznal a rozhodl, že provozovatelka se musí Dunkové omluvit a zaplatit jí 25 tisíc odškodného. Dalších 14 700 měl dostat advokát žalobkyně.

Společnost se proti verdiktu odvolala, dnešního jednání se však žádný zástupce firmy nezúčastnil. Ve svém písemné odvolání žalovaná strana poukazovala na to, že vedoucí prodejny jednala s Dunkovou slušně a stejně jako s pracovnicí poradny, která prý byla jen více komunikativnější. Proto pohovor s ní byl o něco delší, ale výsledek stejný jako u Dunkové, zaznělo v odvolání.

"Neříkám, že se žalovaná strana nechovala slušně, ale diskriminace není jen o nějakých urážkách. Myslím, že nepochopila tento pojem," uvedl právní zástupce Dunkové David Strupek.

Soud mu dal nakonec za pravdu, navíc společnosti nařídil zaplatit kromě odškodného náhradu za obě soudní řízení, tedy celkem 22 200 korun.

"Žalované se nepodařilo prokázat, že žalobkyně nebyla vystavena diskriminaci, což měla v odvolacím řízení za úkol," podotkla předsedkyně senátu Naděžda Žáková.

"S rozsudkem jsem spokojená. Teď sice nemám práci, hledám ji, ale pokud bych se opět setkala s rasismem, budu to řešit u soudu," řekla MF DNES krátce po rozsudku Dunková.

Firma navíc už při červnovém jednání odmítla přijmout jako důkaz audionahrávku pořízenou přímo v prodejně, aniž ji slyšela. Podle soudu to v určitém smyslu také svědčí o tom, že k diskriminaci zřejmě došlo.

Podobný případ rasové diskriminace rovněž skončil vítězstvím neúspěšné uchazečky o práci. Mezinárodní drogistický koncern Rossmann v minulých dnech stáhl odvolání a omluvil se poškozené Romce Renátě Kotlárové.

Žena navíc podle již pravomocného rozsudku pražského městského soudu obdržela od společnosti 50 tisíc korun odškodného. Kotlárová se ucházela o místo v chebské drogerii, byla však odmítnuta, aniž ji personál vyslechl. - více zde

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video