Další dva případy nemoci v Česku potvrdila Národní referenční laboratoř.

Další dva případy nemoci v Česku potvrdila Národní referenční laboratoř. | foto: iDNES.cz

Další dva Češi mají prasečí chřipku, přivezli ji z Chicaga a New Yorku

  • 8
Dva Češi z Prahy si ze Spojených států přivezli prasečí chřipku. Lékaři pozitivně testovali muže, který přijel z New Yorku, a ženu, jež navštívila Chicago. Skončili v domácí izolaci, ale nemoc neměla závažný průběh. Nyní jsou oba nemocní už prakticky bez obtíží.

V pořadí třetí a čtvrtý výskyt prasečí chřipky - v přesné terminologii A/H1N1 - v Česku potvrdila Národní referenční laboratoř.

"Pozitivně testovanými jsou dospělé osoby, které přicestovaly ze Spojených států amerických (Chicago, New York) zpět do České republiky. V prvním případě jde o ženu z Prahy, která se vrátila do České republiky 5. června, ve druhém případě jde o muže z Prahy, který se vrátil 8. června," uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Oba se po návratu necítili dobře a tak šli k doktorovi. Muž hned, žena po dvou dnech. V nemocnici na Bulovce jim odebrali vzorky, které poslali do laboratoře. Pacienti putovali do domácí izolace.

"Průběh onemocnění byl lehký. V současné době jsou prakticky bez obtíží," ujistilo ministerstvo zdravotnictví. Pro úplnou jistotu ještě ale lékaři nechali vyhledat nejbližší spolucestující z letadla a rodiny obou nemocných. Na výsledek vyšetření vzorků odebraných rodinným příslušníkům se čeká.

Prvním nakaženým Čechem byl mladý pilot Českých aerolinií, který si nákazu přivezl koncem května z New Yorku. - více o nakaženém pilotovi čtěte zde

Čtvrtého června ministerstvo zdravotnictví oznámilo druhý případ, nemocná Češka se nakazila zřejmě v Arizoně. - více o druhém případu čtěte zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video