Obloha se sice občas zakaboní, sněžit ale pořád nebude. Ilustrační foto

Obloha se sice občas zakaboní, sněžit ale pořád nebude. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Dál padají teplotní rekordy, sníh ne. A nebude

  • 187
Počasí je zralé na pořádnou stížnost. Čím dříve loni přišla v písničkovém hitu zvěčněná "ladovská" zima, tím déle vydržela. Letos pořád nic. Občas padne mlha, občas déšť. O víkendu padly další teplotní rekordy. Sníh ne. Jeho milovníkům předpověď ani na další týden nic neslibuje.

"Už 30 dní nepřetržitě za sebou je průměrná denní teplota na našem území vyšší, než je dlouhodobý průměr," oznámili v sobotu meteorologové. O den dříve byla přitom průměrná teplota o 8 stupňů vyšší, než je normál pro 8. prosinec.

Podobná situace se opakovala i v sobotu, bylo o sedm stupňů tepleji, z dlouhodobého hlediska mělo být kolem nuly.

"V sobotu opět padly rekordy maximálních teplot. V Brně-Tuřanech byla nejvyšší teplota 12 stupňů Celsia (oproti 8,5 z roku 1993), stanice v Ostravě-Mošnově  naměřila dokonce 15,8 stupně (dosavadní maximum bylo 10,4 z roku 1993)," uvedl na webu Český hydrometeorologický ústav.

Ani předpověď na další dny příliš polovinu prosince nepřipomíná. "Měsíční výhled do 10. ledna hovoří o období teplotně nadprůměrném a srážkově průměrném. Každopádně musíme být ve střehu, neboť přelom nového roku přinesl už nejednou dramatickou změnu počasí," řekl iDNES.cz meteorolog Pavel Jovanovič.

Místy hrozí mrznoucí déšť
Už teď by měli být ve střehu řidiči, protože teploty budou klesat a případné srážky namrzat.

Může to být hned pondělní případ, když odpoledne má v Čechách přibývat oblačnost, později se místy spustí déšť. Teplota bude tančit dva stupně kolem nuly na obě strany.

V úterý se obloha zatáhne ještě víc, fronta přinese déšť a mírné oteplení, odpoledne by mohlo být až šest stupňů Celsia.

Ve středu a čtvrtek nás čeká ve výběžku vyššího tlaku polojasno až oblačno, ojediněle slabý déšť. V noci kolem nuly, přes den ve středu do šesti, ve čtvrtek až do devíti stupňů Celsia.

"Konec týdne by měl být pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu. Zpočátku tedy očekáváme polojasno až oblačno, místy zataženo nízkou oblačností s ojedinělým mrholením," předpovídá Jovanovič.

Zdá se, že v podobném duchu se ponese i další pracovní týden. Až v poslední prosincové dekádě nás bude provázat oblačno až polojasno, místy sněžení nebo déšť se sněhem.

"Během dekády čekáme postupně přibývání oblačnosti a srážek, které budou od vyšších poloh sněhové. Noční teploty zpočátku 0 až -6 stupňů Celsia, nejvyšší odpolední teploty zpočátku -3 až 3 stupňů," dodal Jovanovič.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video