Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Cykloturisté žádají kvalitnější tratě i značení, zjistil průzkum

  • 137
Lepší značení, čistší tratě a kvalitnější povrch. Takové jsou hlavní požadavky cykloturistů a in-line bruslařů. Zjistil je První národní cyklo a in-line průzkum v Česku, který zorganizovala s podporou ministerstva dopravy agentura CzechTourism. Poznatky se využijí i při přípravě vládní cyklostrategie.

Cyklisté chtějí v terénu lepší značení a více informačních tabulí. "Dotační programy by měly klást větší důraz na doplňkovou infrastrukturu v terénu a také působit na všechny zodpovědné subjekty, aby pravidelně udržovaly značení," uvedl národní cyklokoordinátor Jaroslav Martinek z Centra dopravního výzkumu.

Při značení cyklostezek bude více pomáhat Klub českých turistů. "Opusťme kvantitu a debaty, kolik tisíc kilometrů cyklotras máme, a soustřeďme se spíše na kvalitu," řekl Martinek iDNES.cz.

Bruslaři podle průzkumu požadují více stezek v přírodě, kvalitnější povrch a větší čistotu tras.

Průzkum zjišťoval spokojenost a zvyky cyklistů a in-line bruslařů. Jeho autoři zpracované výsledky předají zástupcům státní správy a samosprávy, projektantům a manažerům ve stavebnictví i marketingu.

Martinek chce poznatky využít i při přípravě vládní cyklostrategie, kterou dostane kabinet do půl roku. "Odhalily se některé problémy, na které bychom možná nepřišli," uvedl koordinátor.

Trasy by se měly rozšířit do více regionů, tvrdí cyklokoordinátor

Respondenti odpovídali přes web ceskojede.cz od poloviny srpna do konce září. Průzkumu se zúčastnilo téměř 5 tisíc lidí, necelé čtyři tisíce autoři zařadili do kategorie aktivních sportovců, kteří na kolo či brusle vyjíždějí minimálně jednou za dva týdny.

Podrobnější průzkum o cykloturistice bude následovat příští rok, uvedl ředitel odboru výzkumů, trendů a inovací CzechTourism Mojmír Mikula.

Cykloturisté podle průzkumu nejraději jezdí v jižních Čechách, na Šumavě a jižní Moravě, in-line bruslaři preferují trasy Podolí-Zbraslav v Praze a Nymburk-Poděbrady. Podle Martinka by se měla cykloturistika i in-line bruslení z tradičně oblíbených oblastí rozšířit i do dalších regionů. "Chceme také popularizovat dálkové tratě," uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video