Korupce v Česku bují, míní občané. Ilustrační foto.

Korupce v Česku bují, míní občané. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

CVVM: Lidem nejvíc vadí kriminalita a korupce

  • 72
Lidé si přejí, aby se stát vypořádal s korupcí, kriminalitou a nezaměstnaností. Právě tyto problémy se podle nich loni prohloubily, zjistil průzkum CVVM. Zlepšení si naopak všimli v nabídce zboží a služeb, ochraně životního prostředí, armádě, vztazích se zahraničím či v kultuře.

Převaha kritických vyjádření se objevila také v případě vývoje v oblasti sociálních jistot, zdravotnictví, zemědělství, politické situace, přistěhovalectví, soudnictví, právního prostředí, fungování úřadů, dopravní obslužnosti, životní úrovně a možnosti občanů podílet se na rozhodování o veřejných záležitostech.

Vývoj týkající se školství, fungování hospodářství, postavení Česka v Evropské unii a dodržování lidských práv byl hodnocen nejčastěji neutrálně.

Z časového srovnání vyplynulo, že oproti minulému šetření z prosince 2004 se statisticky významně zlepšilo hodnocení fungování hospodářství, nezaměstnanosti, sociálních jistot, životní úrovně, politické situace, školství, situace v armádě nebo vědy a výzkumu.

Zřetelný posun opačným směrem nastal u zdravotnictví a relativně hůře než loni vyznívá i hodnocení vývoje zemědělství, korupce a dopravní obslužnosti.

Centrum pro výzkum veřejného položilo začátkem prosince téměř jedenácti stům Čechů starších 15 let otázku: "Řekl byste, že se v České republice za tento rok situace v následujících oblastech zlepšila, zhoršila nebo se nezměnila?".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video