Čulík mluvil o Britských listech, AFO i televizi

Olomouc - Jan Čulík, šéfredaktor Britských listů, který je nyní členem poroty soutěžního festivalu dokumentárnách filmů a multimédií Academia Film v Olomouci (AFO), odpovídal čtenářům iDNES. Začátek rozhovoru, plánovaný na 12 hodin, se posunul o deset minut kvůli zasedání poroty. "Nenechte si ujít film Údolí, který vypovídá o konfliktu mezi Srby a Albánci v Kosovu. Není to nudné, jak si mohou někteří myslet," doporučil návštěvu AFO Čulík, který v rozhovoru reagoval na budoucnost svého internetového deníku.Odpovědi naleznete ZDE

Jan Čulík se narodil v Praze 2. listopadu 1952. Vystudoval filozofickou fakultu Karlovy univerzity, obor angličtina - čeština. Studium ukončil v roce 1979 doktorátem ze srovnávací anglicko-české fonetiky. V roce 1978 se z Československa vystěhoval do Skotska. V současné době Jan Čulík vyučuje českým studiím na katedře slovanských jazyků a literatur Glasgow University a věnuje se vydávání internetového deníku Britské listy, který se specializuje na konfrontaci myšlenek mezi Západem a Českou republikou.

V roce 1983 založil se svou manželkou, Lesley Keenovou, filmovou produkční společnost, Persistent Vision Animation, která natáčela především umělecky zaměřené animované filmy pro britský kulturní komerční okruh Channel Four.

Od druhé poloviny osmdesátých let přispíval Jan Čulík pravidelně do českého vysílání BBC pod jménem Václav Písecký. Od roku 1989 do konce října 1995 byl britským korespondentem československého a posléze českého vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Spolu se svou manželkou přeložil Jan Čulík do angličtiny řadu kratších českých literárních próz, které vyšly v britských literárních časopisech.

Od roku 1988 spolupracoval s tiskovou agenturou Palach Press Jana Kavana v Londýně a více než rok pro ni vydával anglickou mutaci českého disidentského čtrnáctideníku Informace o Chartě 77 pod názvem Uncensored Czechoslovakia. V roce 1991 vydal v Praze v nakladatelství Trizonia za pomoci Ústavu pro soudobé dějiny v Praze publikaci Knihy za ohradou: Česká literatura v exilových nakladatelstvích.

Ve spolupráci s Ivanem Kytkou působil od října 1995 do dubna 1996 Jan Čulík jako britský zpravodaj pražské tiskové agentury ČTA. V letech 1994 a 1995 byl také zpravodajem Rádia Alfa a spolu s Ivanem Kytkou se střídal v pravidelném týdením pořadu Dopis z Británie. V červnu 1995 natočil Jan Čulík reportážní film o nebezpečí asbestu pro pořad Na vlastní oči televize Nova.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video