Čtyřkoalice uzavřela dohodu o společném postupu

- Předsedové KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU podepsali svatováclavskou čtyřkoaliční dohodu. V té se zavázali, že jejich strany budou společně postupovat před parlamentními volbami i po nich. Smlouvou potvrzují, že žádná ze stran neuzavře na parlamentní úrovni dohodu o dlouhodobé spolupráci s jinou stranou nebo politickým subjektem.
"Smyslem dohody je nabídnout alternativu schopnou překonat politický marasmus, účinně čelit sílícímu vlivu komunistů, vyřešit stávající problémy naší země a přivést ji do Evropské unie," uvádí se v jejím textu.

Čtyřkoalice dále uvádí, že usiluje o vítězství v příštích parlamentních volbách, které jí umožní převzít vládní odpovědnost a prosadit společné programové cíle. Spolupráce se bude týkat nejen voleb do sněmovny, ale i do Senátu a krajských zastupitelstev.

Strany zřídí čtyřkoaliční radu, ve které bude každá z nich zastoupena předsedou a určeným místopředsedou. Rada bude hledat shodu všech čtyř stran v zásadních otázkách. V dalších koordinačních orgánech, na nichž se čtyřkoalice dohodne, bude zachováno zastoupení stran v poměru KDU-ČSL a Unie svobody po pěti členech, ODA a DEU po jednom.

Poslanecké a senátorské kluby čtyřkoalice si zachovají samostatnost, ale budou pravidelně jednat o společném postupu a zřídí své koordinační orgány.

Leadři čtyřkoalice nemají ještě jasno, zda pro parlamentní volby sestaví jednu kandidátku. Strany čtyřkoalice se podle předsedy Unie svobody Jana Rumla neuzavírají povolební spolupráci s jinými stranami, ovšem pouze shodnou-li se na tom všechny čtyři.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video