Čeští vojenští policisté cvičí v Iráku bezpečnostní síly. Ilustrační foto

Čeští vojenští policisté cvičí v Iráku bezpečnostní síly. Ilustrační foto | foto: Tomáš Zbořil, Armáda ČR

Čtyři čeští vojáci se zranili při nehodě v Kuvajtu

  • 12
Čtyři čeští vojáci se zranili při nehodě v Kuvajtu. Stav jednoho z nich je vážný. Jejich auto havarovalo po defektu pneumatiky, při nehodě se převrátilo na bok. Vojáci z kontingentu, který slouží v Iráku, jeli do Kuvajtu plnit služební úkol.

Všichni čtyři zranění vojáci byli hospitalizováni v Kuvajt City. "Zdravotní stav těžce zraněného vojáka je hodnocen jako velmi vážný," řekl iDNES Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Do kuvajtské nemocnice přijeli i čeští vojenští lékaři, kteří také slouží v 7. kontingentu Armády České republiky v Iráku. Armáda už o nehodě informovala rodiny zraněných vojáků a je s příbuznými nadále v úzkém kontaktu.

Tři lehce zraněné v sobotu v poledne lékaři z nemocnice propustili. Jeden má otřes mozku, další dva pak pohmožděniny a povrchová zranění.

Vojenský Land Rover havaroval v pátek před jedenáctou hodinou večer v kuvajtské metropoli Kuvajt City. "Při průjezdu křižovatkou ztratil řidič v důsledku defektu pneumatiky kontrolu nad vozidlem. To se následně převrátilo na pravý bok," řekl iDNES Sýkora. Dopravní nehodu vyšetřuje kuvajtská policie.

Stovka českých vojáků slouží v jižním Iráku, nedaleko hranic s Kuvajtem. Vojenští policisté tam na základně Shaiba školí nové irácké policisty.

Vybrané nehody českých vojáků při zahraničních misích

květen 2003 - Tři čeští vojáci byli zraněni při dopravní nehodě asi 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Nehodu zřejmě zavinil místní řidič nákladního auta. Jeden z vojáků později ve vojenské nemocnici v Praze svým zraněním podlehl

květen 2003 - Při nehodě Land Roveru sedmé polní nemocnice u jihoirácké Basry byli lehce zraněni dva čeští vojáci. Řidič podle všeho usnul za volantem a jeho vůz vyjel z vozovky.

leden 2003 - Automobil s českými vojáky havaroval v Kuvajtu, když do něj narazil vůz řízený Kuvajťanem. Při nehodě byli zraněni dva čeští vojáci.

září 2002 - Při dopravní nehodě obrněného transportéru OT-64 nedaleko základny 1. česko-slovenského praporu KFOR poblíž obce Šajkovac přišli o život dva čeští příslušníci mezinárodních sil v Kosovu (KFOR) a další tři byli lehce zraněni.

únor 2000 - Tři čeští vojáci mise SFOR byli zraněni při dopravní nehodě na zledovatělé vozovce v Bosně.

zdroj:ČTK

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video