ČT vítá návrh na zvýšení poplatků

  • 93
Kabinet Vladimíra Špidly kývl na zvýšení koncesionářských poplatků. Podle návrhu ministerstva kultury by měli majitelé televizních přijímačů platit o 20 korun víc, tedy 95 korun měsíčně. Poplatek za rozhlas chce vláda zvýšit z 37 na 45 korun.

Podle vyjádření České televize zvýšení poplatku pouze kopíruje inflaci.

"Navrhovaná částka, o níž se má zvýšit televizní poplatek, zohledňuje růst cen oproti roku 1997, kdy se poplatek zvyšoval naposledy," uvedl mluvčí ČT Richard Klatovský.

Poplatek byl od vzniku České televize v roce 1992 zatím zvýšen jen jednou, a to v polovině roku 1997 z 50 na současných 75 korun.

Podle Klatovského je zvýšení poplatku podmínkou, aby televize mohla poskytovat kvalitní veřejnoprávní službu.

Zákon jde do parlamentu
Nový zákon, který navyšuje koncesionářský poplatek, ještě musí posoudit parlament. Například ODS ale není zvyšování poplatků nakloněna.

Také ministr kultury Pavel Dostál vysvětluje nutnost zvýšení poplatku u televize o 20 korun a u rozhlasu o osm korun nárůstem nákladů na výrobu v obou veřejnoprávních médiích.

Česká televize by se podle ministra mohla díky vyšším příjmům dostat z finančních problémů.

Kontroly mají být důslednější
Zvýšení poplatků provázejí zpřísněná pravidla pro evidenci plátců a kontrolu dodržování zákona.

Návrh také zavádí možnost zvyšovat poplatky podle růstu inflace, o dalším zvýšení už tak bude moci vláda rozhodnout nařízením, tedy bez souhlasu sněmovny a Senátu.

Součástí návrhu, který má ministerstvo kultury ještě dopracovat, jsou tři varianty nakládání s reklamou ve veřejnoprávní televizi.

Reklamu ano, či ne?
Poslanci a senátoři tak zřejmě budou hledat shodu v tom, zda chtějí v ČT reklamu nebo ne. První varianta počítá s nárůstem reklamního času a současně s prací ČT na digitalizaci vysílání.

Podle druhé varianty by se podíl reklamy postupně snižoval až k nule v roce 2010. V tom případě by digitalizace závisela na soukromém sektoru, zřejmě na televizi Nova. Přijetí třetí verze by znamenalo zachování současného stavu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video