ČSSD bude připravovat sjezd

Především přípravou dubnového sjezdu ČSSD se má na svém dnešním zasedání zabývat její předsednictvo. Jeho členové budou projednávat jednací řád sjezdu, jeho rámcový program či vytvoření pracovních skupin. Sjezd sociální demokracie se bude konat v Praze od 6. do 8. dubna. Očekává se, že po sjezdu bude mít ČSSD nového předsedu. Její dosavadní předseda a premiér Miloš Zeman už totiž oznámil, že na tuto funkci kandidovat nebude.

Za nejvážnějšího adepta je považován místopředseda strany Vladimír Špidla. Místopředseda Stanislav Gross, který byl Špidlovi jediným vážným soupeřem, v prosinci oznámil, že se o funkci šéfa ČSSD ucházet nebude. Už od minulého týdne se konají konference okresních organizací strany, které vybírají kandidáty do funkcí volených sjezdem včetně předsedy a místopředsedů ČSSD.

Formulují také návrhy rezolucí, pro které budou hledat na sjezdu podporu. V únoru na ně navážou konference krajských organizací. Na jednání předsednictva by měly mimo jiné zaznít zprávy předsedů senátorského a poslaneckého klubu. Jelikož se obě komory parlamentu nedávno zabývaly novelou zákona o České televizi a sněmovna ji brzy bude mít znovu na programu, je pravděpodobné, že diskuse se stočí i ke krizi v tomto médiu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video