Co nový papež změní?

  • 2
Sledovat reakce světových i církevních osobností na volbu nástupce sv. Petra je snad napínavější a zábavnější než byla samotná papežská volba. Už jen reakce našich dvou kardinálů jakoby ukazovala dva přístupy.

Kardinál Špidlík: „Ratzinger si získal kardinály organizačními schopnostmi, uměním dialogu a nasloucháním“; kardinál Vlk: „byla vytvořena atmosféra strachu a hledala se silná ruka, pevná postava“. Tolik pohledy našich nejvýznamnější církevních představitelů. Co s tím?

Očekávat, že nový papež změní názory církve na antikoncepci, homosexualitu či potraty je nejenom výrazem nevzdělanosti a neinformovanosti, ale i příkladem nefér přístupu ze strany médií a některých církevních a teologických osobností.

Jsou to totiž témata vycházející primárně z danosti přirozeného zákona, tedy způsobu, jakým byl člověk stvořen. A tento způsob je dán Autorem stvoření. Církev toto Boží know-how pouze poznává a interpretuje. Jak by tedy nový papež mohl v tomto něco měnit?

Jinou otázkou je ekumenismus a mezináboženský dialog, ve kterém nemůže Benedikt XVI. nepokračovat. Je totiž pevnou součástí křesťanské misie od počátku. Druhý vatikánský koncil pouze vyzdvihl a lépe interpretoval jeho samotné základy. A tím je ontologická důstojnost lidské osoby, která je svobodná a stvořená k Božímu obrazu. Jakékoliv násilí v náboženské a křesťanské sféře je tedy zavrženíhodné a příčí se lidské důstojnosti.

Názor čtenáře byl redakčně upraven.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video