Prezident Václav Klaus zákon nepodepsal, ale ani nevrátil Sněmovně, takže od příštího roku začne platit.

Prezident Václav Klaus zákon nepodepsal, ale ani nevrátil Sněmovně, takže od příštího roku začne platit. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Církevní restituce jsou definitivně schválené, Klaus je nechal projít

  • 733
Církevní restituce jsou definitivně schválené. Prezident Václav Klaus zákon nepodepsal, ale ani nevrátil Sněmovně, takže od příštího roku začne platit. Prezident má sice k zákonu výhrady, ale nechce vládě komplikovat situaci.

Klaus v odůvodnění, které zveřejnil na svém webu, zmínil výhrady k zákonu. Norma podle něj zvýhodňuje církve oproti ostatním restituentům.

"Vytváří tak reálná potenciální rizika závažného prolomení naší dosavadní restituční legislativy a vzniku nových nároků a požadavků vůči státu ze strany subjektů, které se na základě tohoto zákona mohou cítit diskriminovány," zmínil prezident.

Klaus v odůvodnění, které zaslal šéfce Sněmovny Miroslavě Němcové, uvedl, že v poslední době dostal mnoho dopisů, v nichž ho lidé žádali, aby zákon vetoval. Nakonec se ale "silou protlačený zákon", jak normu sám označil, nechal po dlouhém zvažování projít.

Klausovo odůvodnění

Jak prezident vysvětluje svůj postoj k církevním restitucím

"Vím, že příprava a přijetí zákona byly jedním z předem oznámených záměrů vládní koalice vzešlé z voleb v roce 2010 a tím i současné vlády, kterou jsem jmenoval. Vím, že pro stabilitu a vůbec další pokračování této vlády je to norma klíčová," uvedl prezident s tím, že nechce vyostřovat vztahy na politické scéně a vládu podrobovat dalším zkouškám.

Vládní koalice zákon schválila 8. listopadu poté, co zvrátila veto Senátu (více čtěte zde).

Církve a náboženské společnosti podle zákona dostanou svůj někdejší majetek v hodnotě 75 miliard a finanční odškodnění 59 miliard. Zároveň bude 17 let probíhat přechodné období, během kterého se bude snižovat církvím příspěvek od státu. V roce 2030 by měly být církve zcela soběstačné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video