Cigarety z plakátu

  • 6
Evropská komise chce zakázat veškerou reklamu na tabákové výrobky, později možná i na alkohol. Na první pohled je to krásný a bohulibý záměr. Útočná reklama zasahuje do srdce hlavně děti a dospívající. Vnucuje jim tabák a sklenku jako symbol dospělosti a sexuální rozkoše. Nebude-li této reklamy, méně lidí propadne závislosti, vposledku méně lidí zemře. Je těžké pozvednout hlas proti tomuto názoru, abychom nevyhlíželi jako cynici. Přesto se o to pokusme. Důvodů proti zákazu je totiž víc než pro něj.

- Stát dovoluje něco prodávat, nedovoluje to propagovat. Dostává se tak do podezření, že chce vypadat jako dobrák, ale vysoké spotřební daně si ponechá.

- Zavedené značky, jako je například Marlboro či Ballantines, reklamu nebudou potřebovat. Zůstanou v povědomí spotřebitelů.
Pouze se ztíží vstup na trh novým výrobcům.

- Každý zákaz lze obejít. Stratégové alkoholových a tabákových firem nepochybně najdou účinné způsoby, budou-li je potřebovat.

- Jaký máme pořádek v tom, co smějí a nesmějí "svobodní občané" požívat? Za marihuanu můžete být odsouzeni jako zločinci. Cigarety nebudou smět mít reklamu, jsou však tolerovány už u školních dětí. Alkohol, o jehož účincích se vedou spory, se nesmí nalévat mladistvým, zato se (ještě chvíli ) bude smět propagovat. Vepřové sádlo, prokazatelně škodlivé, smějí jíst už nemluvňata a reklam může mít nekonečně mnoho.

Klad zákazu - méně závislých mladých lidí - je diskutabilní. Čísla o rostoucí spotřebě měkkých drog ukazují, že zakazovat vášeň není účinné. Naopak zápory návrhu Evropské komise jsou silné a nesporné. Neměl by tedy projít, ačkoli vyhlíží tak ušlechtile.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video