ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Elektronické žádanky na covid test zažily už druhý výpadek

  • 17
Elektronické žádanky na test na koronavirus měly zhruba třičtvrtěhodinový výpadek. Podle twitterového účtu Chytré karantény se systém podařilo zprovoznit a v současné době opět funguje. Žádanky měly problémy i v pátek, kdy bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nevyloučil kyberútok.

„V současné době máme technické problémy a nelze vydávat eŽádanky. Na odběrových místech vás vezmou bez problémů,“ informovalo ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím své služby Chytrá karanténa v 10.15, kdy evidovalo výpadek systému.

Podle nejnovější aktualizace z 10:45 eŽádanky opět fungují. „Lékaři i hygienici mohou zase vydávat eŽádanky bez problémů,“ uvádí se na účtu.

Systém eŽádanek měl centrální výpadek již v pátek minulý týden. Vyvolalo to komplikace na některých odběrových stanovištích, kde se čekací doba zhruba o dvě hodiny prodloužila. Bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch nevyloučil, že by mohlo jít o kyberútok.

Lékař či hygienici musí žádat o test na covid-19 prostřednictvím elektronické žádanky. V ní jsou zaneseny základní údaje a kontakty na testovaného, které se pak dál přenáší do systému, jenž sleduje pohyb vzorku z odběrového místa přes laboratoř až po výsledek testu. V něm také hygiena vidí, jestli má člověk izolaci nebo karanténu a kdy případně musí na další test.

Na odběrovém místě se ze seznamu žádanek, pokud systém funguje, ověří, jestli má příchozí nárok na test hrazený z veřejného zdravotního pojištění, tedy ji na něj poslala hygiena nebo praktický lékař. Ostatní si musejí test zaplatit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video