Chuchle uvidí lahůdku

Velká Chuchle - Skvělá konkurence starších koní se postaví na start Velké květnové ceny Železničního stavitelství Praha. Kdo očekával zklidnění situace po dvou klasických zkouškách, musí být příjemně zklamán. Vrchol nedělního programu, jenž začíná ve 14 hodin, by měl být lahůdkou první části sezony. Třináct jmen obsahuje startovní listina boje o celkovou dotaci 360 tisíc korun. Sedm z nich má průběžný handicap nad 80 kilogramů, což u nás představuje hranici extratřídy.

Na konci loňské sezony se přehouplo přes 80 kilogramů pouze 34 z více než 750 startujících koní na rovině. Navíc dvojice importů ještě tuzemský handicap nemá, ale jejich dosavadní výsledky je také řadí do elitní společnosti.

Proto je hledání favoritů obtížné. Obhájce prvenství Hyphen (ž. Kub) poběží letos poprvé, a tak větší naděje ze známých koní má Near Dancer (ž. Šarina), který letos dva starty proměnil ve vítězství. Pozor však na šestiletého hnědáka Lymonda (ž. Török). Loni patřil k velmi dobrým mílařům v Německu, z deseti startů dva vyhrál a sedmkrát se umístil. V polovině listopadu se utkal s Hyphenem v Mnichově a obsadil třetí místo. Hyphen docválal o čtyři příčky za ním a u cílového mezníku je dělilo téměř šest délek.

Trochu překvapivě se letos na mílové distance specializuje bojovný Ray of Light (ž. Děmidov). Velmi dobrý výkon předvedli ve Velké dubnové Tender (ž. Demele) a hnědka Cool Special (ž. Petrlík). Širší okruh favoritů uzavírají Sammetsman (Chaloupka), Varnas (Bartoš) a po zranění se vracející Wild Rain (Kasal). Druhý sled tvoří Vsacan (ž. Piruch), Orlice (Koplík) a Glarcan (ž. Kovařík). Pro porovnání kvalit letošních tříletých se staršími je v poli třetí z Jarní ceny klisen, Pistácia (ž. Šarinová). Její výhodou je více než sedmikilové zvýhodnění.

TIPY ODBORNÍKŮ NA VÍTĚZE CVALÁKŮ

 

4. dostih

 5. dostih

 6. dostih

Jan Červenka  (3/19; 8:1)

Jade de Beaufai

Lotus

Lymond

Karol Šarina  (3/19; 8:1)

Nagano

Mix

Near Dancer

Roman Vítek (2/19; 6:1)

Jade de Beaufai

Lotus

Lymond

Jiří Zlámaný (1/19; 2:1)

Rabat

Lotus

Ray of Light


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video