(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: shutterstock

Epidemie chřipky zatím neustupuje, nemocných opět mírně přibylo

  • 0
Chřipková epidemie v Česku pokračuje, počet nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest ale za uplynulý týden rostl jen mírně. Lékaři hlásí přibližně 1 944 případů na 100 000 obyvatel. Hlavní hygienička Česka vyhlásila začátek chřipkové epidemie na začátku února, před rokem byla už na ústupu.

Nemocných za týden přibylo asi o 3,3 procenta. Roste počet pacientů všech věkových skupin kromě malých dětí ve věku pěti let. Nejvyšší vzestup je u dospělých ve věkové skupině 25 až 59 let. Údaje o počtu nemocných hlásí lékaři krajským hygienikům. 

Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Libereckého, Moravskoslezského, Pardubického, Jihočeského, Zlínského, a z Vysočiny, a také z krajů Plzeňského a Středočeského.

Veškerá aktuální data pro srovnání letošní a loňské chřipkové sezóny naleznete na webu Státního zdravotního ústavu.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel. Například kýchat do kapesníku nebo si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová s tím, že lidé mají chřipku raději vyležet, než ji dále šířit, pokud zůstanou chodit do školy či práce.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia.

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel

Řada nemocnic a domovů důchodců zakázala návštěvy

Kvůli komplikacím způsobeným chřipkou skončilo od loňského podzimu v nemocnici několik desítek lidí, nejméně sedm lidí zemřelo. Chřipka je obzvlášť nebezpečná pro chronické pacienty nebo seniory. Řada nemocnic nebo domovů důchodců proto zakázala návštěvy.

Situace v Evropě odpovídá předpokladům pro tuto roční dobu, plošná epidemie chřipky stále probíhá v celé Evropě. V některých státech však již nemocnost začala mírně klesat, například ve Skandinávii a stejně tak i u našich sousedů v Německu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video