Meteorologové očekávají na jihozápadě vydatnější déšť s úhrny kolem 40 mm, Na...

Meteorologové očekávají na jihozápadě vydatnější déšť s úhrny kolem 40 mm, Na severu a severovýchodě se budou vyskytovat místy také silné bouřky, ojediněle s úhrny kolem 40 mm a s kroupami. (12. května 2021) | foto: Twitter, ČHMÚ

Na Plzeňsku a Liberecku hrozí po lijácích povodně, u Jeseníku silné bouřky

  • 17
Český hydrometeorologický ústav upřesnil výstrahu před silnými bouřkami s vydatným deštěm. Druhý stupeň povodňového nebezpečí hrozí v Plzeňském a Libereckém kraji. Silné bouřky a přívalové deště ke středečnímu večeru zasáhly také část Moravskoslezského kraje.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil novou výstrahu, která varuje před bouřkami a přívalovým deštěm. Nebezpečí druhého stupně platí v Olomouckém kraji v okolí Jeseníku, a to od středečních čtvrt na šest do osmi hodin večer. 

„V oblasti Jeseníků se vytvořila velmi silná bouřka s přívalovými srážkami s úhrnem kolem 40 mm za 30 minut doprovázená také kroupami. Bouřka bude postupovat jen zvolna k severozápadu,“ uvádí ČHMÚ ve výstraze.

Druhý stupeň povodňového nebezpečí platí od středečních 18:00 do odvolání v Plzeňském a Libereckém kraji. V Plzenském kraji výstraha platí pro oblast Domažlic, Horšovského Týna, Stříbra a Tachova. V Libereckém kraji se týká Jilemnice a Tanvaldu.

Voda v řekách se může vylévat ze břehů do okolní krajiny, varují meteorologové. „Existuje také možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě,“ uvedlo ČHMÚ. Voda může odtékat přes komunikace.

Před silnými bouřkami varují meteorologové také v řadě dalších krajů. Nízký stupeň nebezpečí platí do středečních 22:00 v některých oblastech Středočeského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje. ČHMÚ varuje před ojedinělým výskytem silných bouřek s úhrny kolem 40 mm a kroupami.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Právě v Moravskoslezském kraji, v oblasti Bohumína, se ve středu večer vytvořila velmi silná bouřka s přívalovými srážkami s úhrnem kolem 40 milimetrů za 30 minut. Meteorologové předpokládají, že bouřka bude postupovat dále k západu.

Tropické teploty utnou silné bouřky, meteorologové varují před povodněmi

Povodňovou bdělost meteorologové vyhlásili také ve Středočeském a Plzeňském kraji, dále také v Libereckém, Královéhradeckém a Jihočeském kraji. Od středečního odpoledne zde mohou výrazněji stoupnout hladiny řek a místy mohou překročit i první stupeň povodňové aktivity. „Hladiny řek se mohou zvedat i během čtvrtka a na dolních úsecích větších řek i v pátek,“ uvádí ČHMÚ.

V noci na čtvrtek bouřková činnost zeslábne. Ve čtvrtek během dne se na severu a severovýchodě území mohou silné bouřky lokálně znovu objevit. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video