Ve Zlíně hasiči vyprostili uvázlý automobil v ulici Dlouhá (26. 8. 2019)

Ve Zlíně hasiči vyprostili uvázlý automobil v ulici Dlouhá (26. 8. 2019) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Bouřky se přeženou přes Česko i v úterý, mohou je doprovázet i kroupy

  • 4
Český hydrometeorologický úřad prodloužil výstrahu před bouřkami. Česko zasáhnou také v úterý odpoledne a doprovázet je může přívalový déšť. Úhrny srážek mohou být až kolem 40 milimetrů.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů,“ uvedli meteorologové.

Nárazy větru mohou lámat větve stromů. „Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Silné bouřky se prohnaly republikou už v pondělí odpoledne a večer. Zasáhly především východní Čechy a Moravu. Hasiči zasahovali u desítek případů, nejčastěji u popadaných stromů. Problémy jim však dělaly i zatopené komunikace či uvolněné střechy.

Původně meteorologové varovali i před možným vzestupem hladiny na horní Otavě na Sušicku v Plzeňském kraji. Hlásili, že může být překročen třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Po několika minutách však tuto výstrahu zrušili.

Výstraha ČHMÚ

Silné bouřky (nízký stupeň nebezpečí):

Platí pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj od úterý od 12:30 do středy do 0:00.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video