Chlad a déšť ohrožuje ptáky z jihu

Přerov - V ohrožení života se ocitla hejna hmyzožravých ptáků, kteří nedávno přiletěli z teplých krajů a ve střední Evropě je zaskočilo chladné počasí s deštěm, sněhem a místy i mrazy. Opeřenci podle ekologů nemají kvůli nepřízni počasí dostatek stravy, protože hmyz v chladu zůstává v úkrytu. "Ptáci vydrží aprílové počasí, ale nyní už je několik dní zataženo a chladno a hmyz nepoletuje vzduchem," uvedl ornitolog Jiří Šafránek.

"Největší nebezpečí hrozí vlaštovkám, jiřičkám a pěnicím, které nyní nemají téměř žádnou šanci najít stravu a mohou zahynout hlady a vysílením," řekl šéf Moravského ornitologického spolku v Přerově Jiří Šafránek.

S počasím se lépe vyrovnávají například čápi, kteří se už aké vrátili z jižních zemí. V jejich lovištích je podle ochránců tactva přece jen o něco více potravy. "Pokud by nepříznivé počasí vydrželo více dnů, ptáci to řeší i tak, že znovu odtáhnou na jih, dodal Šafránek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video