Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

PEREME SE S ČEŠTINOU: Psaní i/y po souhláskách obojetných (1. díl)

  • 72
Český pravopis je obtížný, ale není nenaučitelný. Připravili jsme pro vás proto seriál, ve kterém probereme klíčové jevy. Kurz je určen jak žákům, které na jaře čekají přijímací zkoušky, tak i komukoli jinému, kdo si chce ověřit své znalosti.

V seriálu se budeme postupně věnovat těmto jevům: i/y; slabikám bě, pě, mě, vě a jejich variantám, předložkám a předponám s(e), z(e), předponě vz-, souhláskovým shlukům, velkým písmenům, interpunkčním znaménkům, slovům přejatým z jiných jazyků.

Nové díly seriálu Pereme se češtinou budeme na web dávat každou středu a sobotu. Jednotlivé lekce, celkem jich vyjde osmnáct, budou obsahovat i testy
či taháky.

2. lekce Psaní i/y po souhláskách obojetných (1. díl)

V této lekci nás čeká psaní i/y podle vzorů. Poté si můžete projít test, který prověří, nakolik jste si po letech udrželi v hlavě tuto látku.

Psaní i/y v zakončení slov: (mimo shodu přísudku s podmětem)
Psaní i/y se tu řídí podle koncovek vzorů: vidím psy, malby (jako pány, ženy); nelétavý pštros, nelétaví pštrosi (jako mladý pán, mladí páni); oni vozí (jako prosí).

PAMATUJTE: V tvarech přítomného času sloves zakončených na hlásku i/í se píše vždy měkké i. Např.: on (oni, ony) prosí, sází, myslí.

Zopakujte si vzory:

Podstatná jména rodu mužského životnéhopán
muž
předseda
soudce
Podstatná jména rodu mužského neživotnéhohrad
stroj
Podstatná jména rodu ženského žena
růže
píseň
kost
Přídavná jména tvrdá mladý
(mladá, mladé)
Přídavná jména měkkájarní
(jarní, jarní)
Přídavná jména přivlastňovacíotcův
matčin

Zájmena:
Jejich vzory jsou dosti četné; v dalších dílech seriálu uvedeme nejčastější pravopisně problematické tvary. Často se týkají psaní po souhláskách m, v (mi, my, mých, tvých). Některá zájmena se skloňují podle vzorů přídavných jmen; proto píšeme např. svých jako mladých.

CHYTÁKY:
s drahokamy: Jistě si pamatujeme, že koncovka -ami je vždy „měkká“. To ovšem platí pro ženský rod! V uvedeném případě jde o koncovku -y podstatného jména rodu mužského podle vzoru hrad. Zvuková shoda tří koncových hlásek a-m-i je zde náhodná.

s kyčli/kyčlemi; s pytli: Tato a jim podobná slova svádějí k psaní -y v koncovkách, ačkoli pro to není důvod. Typ kyčel (ať chápán jako rod mužský, nebo ženský), stejně jako pytel, má v koncovkách vždy -i. Srovnejte s jejich vzory: s kyčli (s kyčlemi) jako se stroji (s písněmi), s pytli jako se stroji.

otepi: Rovněž u podstatných jmen rodu ženského podle vzoru kost zakončených na obojetnou souhlásku se často chybuje. Správně píšeme (ty) otepi jako (ty) kosti, (bez) otepi jako (bez) kosti.

jazýček a brzičko: Zvuková podoba zdrobnělin svádí k chybnému psaní. Přípona -ičko je vždy „měkká“, avšak u slova jazýček jde o příponu jinou; v ní zachováváme v pravopisu původní hlásku y v kořeni slova jazyk.

bratrovi/bratrovy: Ihned to bratrovi vrať! O Jiráskovi lze dlouze polemizovat. (Píšeme podle vzoru pán – jde o podstatná jména.) Ale: To jsou bratrovi přátelé. Čtu Jiráskovy (bratrovy) knihy. (Píšeme podle vzoru otcův – jde o přídavná jména přivlastňovací.) Zde si lze vypomoci vzorem ženského rodu matčin: Čtu matčiny knihy. Stejný jev nacházíme ve větách jako: Navštívili jsme Novákovy (tj. sourozence nebo manžele Novákovy, srov.: matčiny sourozence). Typ manželé Novákovi, tři Berouskovi / smlouva pro tři Berouskovy se tedy skloňuje podle vzoru přídavného jména přivlastňovacího.

POZOR!
U koncovky podstatných jmen v 1. a 4. pádu mn. č. nelze spoléhat na tradiční „školskou pomůcku“, totiž užití ukazovacího zájmena ti – ty. Ta sice funguje u dvojic jako ti pštrosi – (vidím) ty pštrosy, avšak v ženském rodě zcela selhává: píšeme v mužském rodě ty snopy, ovšem v ženském rodě ty otepi.

TEST: Tvrdé a měkké souhlásky, vyjmenovaná slova

Vyzkoušejte si své znalosti v pravopisném cvičení

Psaní i/y ve slovech domácího původu

1. lekce seriálu Pereme se s češtinou


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Pereme se s češtinou – pravopis - články

Video