Český tlach

České tajné služby nemají dobrou pověst. Ať už mezi nimi probíhá "válka", či je "klid zbraní", jejich nízká důvěryhodnost trvá. Příčiny: přílišná blízkost k politickým hrám, časté a nápadné podezření z průsaku různých tajných informací, vzájemné obviňování, nečisté politické příslužby (zemanovské či Baštovy kufříčky). Veřejnost těžko změří, jak jsou tajné služby profesionální, nakolik jsou efektivní a jaký užitek státu vlastně dávají.

Pochybnosti tu jsou - špatnou pověst si vytvářejí tajné služby samy. Trapnost aférek vzbuzuje podezření zásadnější: co vlastně umějí? Umějí chránit sebe. Metoda je snadná: vytvářej aféry, obtížně uchopitelné skandály a rvačky před zraky veřejnosti.

Až všechny umoříš nejapností těch šarvátek, přestaň. Politikům se uleví konečně je klid. A to hlavní, co a jak tajná služba vlastně dělá, zůstane mimo zájem. Šéf BIS Růžek, sám muž s nedobrou pověstí, obviní šéfa Národního bezpečnostního úřadu Kadlece, že manipuluje s bezpečnostními prověrkami.

Kadlec na oplátku zaútočí na Růžka. Vznikne válka. Obvinění nikdo neprověří. Závěr je: zaplať Bůh, že je po válce. Nikdo už se neohlédne zpět, šťourat se v ničem nebude. Volby na krku. Obě služby mají klid. Dobrý příklad manipulace s užší politickou veřejností.

Mezitím je Zemanův tajemník Heřman, byvší tajemník KSČ, prověřen. A přitom - je větší nebezpečí pro tajemství než tajemník KSČ? K odpovědi na tuto otázku nemusí být člověk ani odborníkem na tajné otázky. S tajnými věcmi se u nás manipuluje a kouzlí rádo. Neodepře si to ani předseda vlády.

Přední politické huby chodí na špacír - nikdo se nemůže divit "tajným službám", že je napodobují. Tajné služby u nás nejsou ani tak kvůli státu a pro stát, nýbrž především pro kejkle politiků. Vyzvědači, tajemství, agenti, nebo roznašeči drbů?

Prověřovat, vyzvídat, čmuchat, obcovat s tajnostmi... Jak lákavé pro svět politiky - mít tamtu tajnou informaci, toto skrytě použít, dozvědět se... Každý politik by rád přeskočil první odstavec demokracie: bezpečnostní služba je neutrální, je na řetěze, je zticha a je slušná.

V druhém odstavci se pak píše: pachatele každého podivnějšího pohybu ihned vyvrhnout. Nic není nebezpečnějšího než bezpečnostní služba. Zejména, když z ní unikají informace. A dokonce nikoliv cestou spiknutí a zrady, nýbrž cestou českého tlachu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video