Česko se ohradí proti rezoluci o Babišově střetu zájmů, rozhodla vláda

  • 370
Česká republika se ohradí proti rezoluci k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, kterou nedávno drtivou většinou schválili poslanci Evropského parlamentu. Na pondělním jednání o tom rozhodla vláda. V předkládací zprávě vláda píše, že tímto aktem podle ní částečně dochází k vměšování se do vnitřních a politických záležitostí členského státu.

Dokument vypracovala ministerstva spravedlnosti a financí. Vláda podle něj souhlasí s tím, že obecně jakákoli rezoluce je politickým stanoviskem Evropského parlamentu.

„Nejedná se o žádné odborné posouzení problematiky, ale o proklamaci politického charakteru, což deklarují sami zástupci Evropského parlamentu,“ píše se ve zprávě. Premiér Babiš se hlasování nezúčastnil. „Nebyl jsem přítomen projednávání bodu,“ sdělil v SMS zprávě serveru iDNES.cz.

Vyřešte si střet zájmů. Europoslanci schválili rezoluci kritizující Babiše

Podle unijní rezoluce přitom stále kontroluje holding Agrofert a zároveň má vliv na rozdělování evropských peněz v Česku, což „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce”.

Pokud audity Evropské komise prokážou střet zájmů, měl by se podle europoslanců premiér buď vzdát veřejných funkcí, zbavit veškerého spojení s Agrofertem nebo by firma neměla přijímat dotace z evropských peněz.

Europoslanci také vyzvali české úřady, aby začaly účinně řešit konflikt zájmů vrcholných politiků, Evropskou komisi pak k nulové toleranci vůči zneužívání peněz z rozpočtu Evropské unie.

Česká republika se teď proti unijnímu postupu ohrazuje. „Jakékoli ‚vítání‘ vyšetřování v konkrétní věci a vyjádření ve smyslu, že má česká justice postupovat nezávisle, představuje přímý politický nátlak na konkrétní trestní řízení v členském státě,“ shodla se vláda.

Evropský parlament chce zároveň s tím požádat o zaslání veškerých materiálů, na jejichž základě byla unijní rezoluce přijata a které by měly tvořit odborný základ pro její příjetí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video