Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy to se Slováky skřípalo: Zeman hanil pivo z Popradu, Mečiar kritizoval Havla

  21:50
Česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční. Český kabinet to nepovažuje za vhodné, oznámil premiér Petr Fiala. Slovenský premiér Robert Fico v reakci na to řekl, že česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině. Přinášíme výběr problematických okamžiků ve vztazích České republiky a Slovenska od roku 1993.
Premiér Petr Fiala (ODS) a slovenský premiér Robert Fico na tiskové konferenci...

Premiér Petr Fiala (ODS) a slovenský premiér Robert Fico na tiskové konferenci po jednání (24. listopadu 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

V prvních letech po rozdělení společného státu v roce 1993 bylo největším problémem ve vzájemných vztazích obou zemí nedokončené rozdělení zbytku federálního majetku.

Dělení majetku

Práce na dělení majetku – obvykle v poměru dva ku jedné ve prospěch ČR – začaly už koncem roku 1992, později se ale jednání zadrhla. Slovensko požadovalo vrácení 4,1 tuny zlata z bývalých rezerv Státní banky československé (SBČS) a odkoupení dalších téměř pěti tun zlata zachráněných po bývalé Slovenské národní bance za účetní cenu.

Česká strana oproti tomu usilovala o uznání slovenského dluhu 24,7 miliardy korun, který podle ní vznikl po dělení SBČS.

Dělení majetku uzavřeli až 24. listopadu 1999 podpisem smlouvy tehdejší premiéři obou zemí Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda. Na jejím základě odevzdala Česká národní banka Slovensku 4,1 tuny zlata, které zadržovala za pohledávku 25,8 miliardy korun po dělení ústřední federální banky.

Banka vrátila zlato s tím, že česká vláda od ní pohledávky vykoupí za symbolickou jednu korunu. Součástí smlouvy bylo mimo jiné protokol o řešení majetkových podílů v Komerční bance (KB) a Všeobecné úvěrové bance Bratislava (VÚB) mezi fondy národních majetků ČR a Slovenska.

Havel označil Mečiara za člověka trpícího stihomamem

V prvních letech samostatných států byla také příznačná nízká četnost vzájemných setkání. Mezi lednem 1993 a říjnem 1997 se premiéři jen krátce setkávali na mezinárodních akcích.

Vladimír Mečiar nakonec návštěvu ohlášenou na duben 1997 odložil a její uskutečnění pak podmiňoval omluvou od českého prezidenta Václava Havla, který jej v rozhovoru pro francouzský list Le Figaro označil za člověka trpícího stihomamem.

Později pak Praha zase žádala diplomatickou nótou o omluvu Mečiara za jeho hrubé a urážlivé výroky na jednom z mítinků Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) na adresu Havla a jeho bývalé manželky Olgy.

Britský velvyslanec kritizoval Fica za výroky o Západu. Premiéra to „šokuje“

Mečiar Havlovi také například vyčítal, že přispěl k zastavení zbrojní výroby na Slovensku bez kompenzací a tím k růstu nezaměstnanosti. „Na jednom setkání před jeho cestou do USA jsme jednali o tom, aby nesliboval zastavení zbrojního průmyslu na Slovensku. Že musí být konverze a zdroje, které umožní přechod fabrik na jinou výrobu, jinak hrozí plošná nezaměstnanost. Jeho reakce byla: ‚Snad nám Američani za to něco dají.‘ Nedali nám nic,“ řekl kdysi Mečiar.

K pověsti člověka, který zrušil prosperující zbrojní výrobu, ale přišel Havel nevinně. O omezení povážské výroby tanků a další techniky rozhodlo už komunistické vedení země koncem 80. let.

Mečiarovy výčitky vůči Havlovi

Mečiarův autoritativní styl vládnutí se dočkal kritiky od řady zahraničních organizací a v polovině 90. let byl obraz Slovenska v zahraničí natolik špatný, že se země dostala do mezinárodní izolace a vypadla z první integrační vlny do EU i NATO.

Zatímco ČR vstoupila do NATO již v roce 1999, Slovensko až v roce 2004 a i z toho Mečiar nepřímo obviňoval Václava Havla. Mečiar například Havlovi vyčítal, že v období před pražským summitem NATO v roce 2002 upozorňoval na možné ohrožení demokracie na Slovensku.

Také tehdejší velvyslanec USA při alianci Nicholas Burns řekl, že vláda s účastí Vladimíra Mečiara nebo jeho Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) by byla „základní překážkou“ slovenského vstupu do NATO.

Premiérem se nakonec stal Mikuláš Dzurinda, jehož příchod k moci vzbudil mezi českými politiky velmi pozitivní ohlas.

Proti dvojímu občanství

Problémem byla také otázka občanství po rozdělení společného státu. Lidé žijící v obou zemích si museli zvolit občanství, nárok na ně se určoval nejen podle aktuálního trvalého pobytu, ale také z místa narození nebo občanství rodičů. Obě země se přitom dlouho stavěly odmítavě k možnosti občanství dvojího. Tisíce českých důchodců pobírajících penze ze Slovenska pak 15 let čekaly, než se ČR rozhodla důchody jim dorovnat.

V roce 1999 vyvolal bouři kritiky na Slovensku tehdejší premiér Miloš Zeman svými výroky o slovenském pivu. Zeman tehdy uvedl, že pivo z Popradu je vhodné leda na čištění zubních protéz.

Heger kritizoval Fialu kvůli kontrolám

Z poslední doby vzájemné vztahy zatěžovaly kontroly na hranicích. Česká vláda rozhodla kvůli rostoucí nelegální migraci zejména Syřanů, kteří využívají ČR jako tranzitní zemi přes níž chtějí pokračovat do dalších států EU, o dočasném obnovení kontrol na hranici se Slovenskem 26. září 2022.

S rozhodnutím o znovuzavedení kontrol na hranici od počátku nesouhlasila slovenská strana, tehdejší premiér Eduard Heger už 28. září Fialovu vládu za tento krok kritizoval. Předseda slovenské vlády naznačil, že problém je v zajištění ochrany vnějších hranic schengenského prostoru volného pohybu osob v Maďarsku.

Kontroly trvaly do začátku února 2023. Česko spustilo v koordinaci s Polskem kontroly na hranicích se Slovenskem opět loni v říjnu, od letošního února jsou jen namátkové.

Česká vláda ohrožuje vztahy se Slováky, protože chce válku na Ukrajině, řekl Fico

Ve středu po jednání vlády oznámil premiér Petr Fiala (ODS), že česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné. Česko a Slovensko se v zahraniční politice liší zejména v postoji k válce na Ukrajině. Zatímco Česká republika napadenou zemi podporuje i vojensky, Slovensko poskytovat materiál z armádních zásob nehodlá. Podle Fialova vyjádření z minulého týdne se země liší i v názorech na příčiny ruské agrese.

Česká vláda považuje za problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Šéfové diplomacií se sešli minulý týden na regionálním fóru v Turecku, s Lavrovem se setkal také maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Rusko si předchází Slováky: chválí Fica, Lavrov se setkal s ministrem Blanárem

Pozornost také vyvolalo oznámení, že letošní 19. ročník mezinárodní bezpečnostní konference Globsec bude místo Bratislavy v Praze, záštitu nad ní převzal český prezident Petr Pavel. Organizace, jež v uplynulých měsících čelila kritice některých slovenských vládních politiků včetně premiéra Roberta Fica, označila změnu místa konání akce za výsledek dlouhodobé snahy o rozšíření svých aktivit napříč střední Evropou.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...