V Pákistánu už pracují záchranné týmy z celého světa, pomohou i Češi.

V Pákistánu už pracují záchranné týmy z celého světa, pomohou i Češi. | foto: Mian Khursheed, Reuters

Česko posílá do Pákistánu záchranáře a léky

  • 6
Česká republika vyšle do Pákistánu vlastní záchranářský tým. Rozhodl o tom krizový štáb. Patnáct lékařů budou logisticky podporovat hasiči. Speciál odletí do 24 hodin. Na palubě bude mít i dvanáct tun tun pomoci obětem sobotního zemětřesení.

SPECIÁL:
Zemětřesení v jižní Asii
FOTOGRAFIE ZDE
INFOGRAFIKA:
Mapa největších světových zemětřesení

"Česká vláda tak vychází vstříc potřebám postiženého regionu," stojí v prohlášení ministerstva zahraničí. Zatím není jasné, na jakém místě budou záchranáři operovat.

Na misi odletí záchranáři ve středu dopoledne. "V Pákistánu má tým pracovat po dobu pěti dnů, pokud si situace nevyžádá prodloužení této pomoci," doplnila mluvčí ministerstva zahraničí Jana Kocová.

Letoun poveze především léky, chirurgické nástroje, spací pytle, drůbeží konzervy a tablety na čištění vody. "Léky za 300 tisíc a repelent sprej za více než 100 tisíc poskytuje ministerstvo zdravotnictví jako dar lidem v krizové oblasti," dodala Kocová.

Specialisté na rozhodnutí úřadů čekali už několik dní. "Čekáme na to, zda tamní úřady požádají o mezinárodní pomoc," řekl iDNES už v sobotu Petr Kopáček z Hasičského záchranného sboru. - více zde

Postižené státy požádaly o pomoc už v neděli večer, ale rozhodnutí českého krizového štábu padlo až o dva dny později. Materiál a záchranáři nejsou jedinou formou pomoci. Premiér Paroubek slíbil 25 milionů korun z rozpočtu. - více zde

Ve zdecimovaných oblastech pomáhají záchranáři z celého světa. Šedesátičlenný tým vyslali Britové, ruku k dílu už přiložili i Turci, Japonci nebo Číňané. Humanitární pomoc koordinuje OSN. Chybí hlavně mrazuodolné stany, přikrývky a léky.

Jak pomáhá svět

  • Austrálie - Poskytla materiální pomoc v hodnotě 7,6 milionů dolarů.
  • Česko - Do oblasti vyslalo 15 lékařů, několik hasičů a 12 tun materiální pomoci.
  • Evropská unie - Přispěla záchranáři a 4,4 miliony dolarů.
  • Japonsko - Přislíbilo 25 milionů dolarů, v oblastech už od neděle operují japonští záchranáři.
  • Jižní Korea - Do oblastí poslala 3 miliony dolarů.
  • Kuvajt a Saúdská Arábie - Představitelé arabských států uvolní dohromady 200 milionů dolarů na obnovu infrastruktury.
  • Malajsie - S vyprošťováním obětí z trosek už pomáhá 46členný tým. Do Pákistánu dorazila humanitární pomoc ve výši jednoho milionu dolarů.
  • USA - Prezident George Bush slíbil poslat letouny a vrtulníky. Z amerického rezervního fondu by mělo do oblasti přijít 50 milionů dolarů.
  • Velká Británie - 60 záchranářů už pomáhá v Pákistánu a Kašmíru, na pákistánský účet přibylo 1,7 milionu dolarů. Britové slíbili, že pošlou další peníze.
  • Singapur, Thajsko, Jihoafrická republika a další státy dohromady poskytly několik stovek lékařů a záchranářů. Letadla přivezla desítky tun materiální pomoci.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video