Česko platí například i za účast v Mezinárodním úřadu pro mořské dno (ilustrační foto).

Česko platí například i za účast v Mezinárodním úřadu pro mořské dno (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

Mořské dno i kakao. Česko platí 38 miliard za účast v organizacích

  • 427
Státu se nelíbí, že platí stále více peněz za členství v mezinárodních organizacích. Loni vydal 38 miliard korun. Vláda proto ve středu schválila vytvoření kompletního seznamu české účasti. Poté se rozhodne, kde ušetřit. Česko je nejen členem EU či OSN, ale třeba i Mezinárodního úřadu pro mořské dno.

Podle místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Lenky Andrýsové (LIDEM) je Česká republika členem přibližně 400 mezinárodních organizací.

"Je velmi nutné se ptát na to, jak členství můžeme lépe využít. Zajímalo by mne, jak na tyto zvídavé otázky odpoví například garant za Světovou organizaci pro orbu, za Mezinárodní velrybářskou organizaci či za Mezinárodní byro pro výzkum vodních ptáků a mokřadů," uvádí poslankyně.

Kolik nás stojí EU a NATO

Stát do rozpočtu Severoatlantické aliance letos přispěje částkou 643 milionů korun, což je o 16 milionů víc než v předchozím roce (více zde). Do rozpočtu Evropské unie Česká republika sice loni odvedla 41,7 miliardy korun, zároveň z něj ale dostala 72,5 miliardy, takže si celkově přilepšila o více než třicet miliard.

Česko nechybí ani třeba v Organizaci pro zákaz chemických zbraní, Mezinárodním úřadu pro mořské dno či Mezinárodní organizaci pro kakao, vyplývá ze stávajícího seznamu ministerstva zahraničí, který ale zdaleka není úplný.

Náklady na členství Česka v mezinárodních organizacích rostou. Loni stát zaplatil téměř 38 miliard korun, což je o dvě procenta více než v roce 2010. O placení příspěvků se dělí Všeobecná pokladní správa, ministerstvo zahraničí a ostatní resorty. Do roku 2008 platby schvalovala vláda.

Ministerstva a další úřady musí do půlky října vytvořit úplný soupis mezinárodních organizací, v nichž je Česko členem. Kompletní seznam dostane do konce ledna 2013 ke schválení vláda.

Ministerstvo financí a ministerstvo zahraničí, jež návrh kabinetu Petra Nečase předložila, mezi říjnem a lednem vyhodnotí náklady na členství a jeho přínosy. "Předloží návrh na případné zlepšení systému placení finančních příspěvků těmto organizacím," stojí v materiálu, který má iDNES.cz k dispozici.

Podle předkladatelů návrhu mají mnohé mezinárodní organizace vlažný přístup k úsporám a je nutné je ve spolupráci s dalšími zeměmi přimět k šetření.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video