Zachránění afričtí migranti v jihošpanělském přístavu Tarífa (27. června 2018) | foto: Reuters

Strach z uprchlíků v Česku trvá. Nejvíc lidí se bojí islámu

  • 536
V říjnovém průzkumu se agentura STEM zaměřila na postoje české veřejnosti k uprchlíkům a na hodnocení politiky české vlády vůči migrantům. Průzkum ukázal, že strach z uprchlíků mají více než dvě třetiny Čechů. Nejvíce se ale lidé bojí rozšíření islámu v naší zemi.

První průzkum agentura provedla v září 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize. Ve srovnání s letošními výsledky však agentura nezaznamenala výraznější změnu.

„Naznačuje to, že obavy z uprchlíků i obecněji z migrace z muslimského světa nevyplývají z naléhavosti situace a hlubší zkušenosti, ale mají spíše emotivní charakter, zračí strach z neznámého, potenciálního rizika,“ uvedla agentura STEM.

Přijímání válečných uprchlíků odmítá 68 procent Čechů, odpor znovu zesílil

Obavy z usazení uprchlíků na našem území má 71 procent Čechů. Větší strach mají lidé z rozšíření islámu v Česku, obává se ho 86 procent českých občanů. Největší strach mají lidé starší 60 let a lidé s nižším vzděláním. Mezi lidmi však posílil pocit, že se situace s uprchlíky v Evropě zlepšuje. Tento názor zastává 31 procent populace.

Více než dvě třetiny Čechů považují politiku české vlády vůči uprchlíkům za správnou. Pro veřejnost je i srozumitelnější, před třemi lety ji jako srozumitelnou vnímalo 42 procent lidí, před dvěma lety 30 procent a letos 52 procent lidí. Srozumitelnost oceňují především stoupenci hnutí ANO.

Česko se nepřipojí ke globálnímu paktu OSN o migraci, potvrdila vláda

Ocenění vládní politiky vůči uprchlíkům nezávisí významně na úrovni vzdělání, je spíše rozdílné v různých věkových skupinách. Nejvíce tuto politiku oceňuje věková skupina 60 a více let.

Osobní odtažitý postoj k uprchlíkům mezi lidmi ale přetrvává. Ochotu pomoci vyjadřuje 23 procent občanů. Tento podíl je podobný jako v letech 2015 a 2016. „Mírně vyšší je ochota pomoci uprchlíkům mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním a lidmi dobře finančně zajištěnými, dále také mezi těmi, kteří z uprchlíků nemají strach,“ uvedli autoři průzkumu. 

Strach z islámu byl tématem diskusního pořadu Rozstřel (08/2018)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video