Zkáza v Acehu

Zkáza v Acehu - Banda Aceh - zničená metropole indonéské provincie. (6. ledna 2005) | foto: Yuriko Nakao, Reuters

Češi už darovali přes 160 milionů

  • 3
Češi nepolevují v posílání peněz na pomoc obětem neštěstí, které před dvěma týdny postihlo jihovýchodní Asii. Na účtech nevládních organizací se už shromáždilo přes 160 milionů korun. V sumě navíc nejsou započtena víkendová čísla.

Pokud tempo nepoleví, sbírka pro Asii zřejmě brzy přesáhne sumu dvou set milionů korun, které se shromáždily v roce 2002 po záplavách.

Nejvíce peněz se daří shromáždit přes dárcovské zprávy SMS, které organizují humanitární společnosti ADRA a od 6. ledna i Člověk v tísni.

"Od té doby shromáždil Člověk v tísni přes SMS milion korun," uvedla pracovnice organizace Lenka Vítková. Nadace v současné době pracuje ve dvanácti provizorních táborech v oblasti Trincomalee na severu Srí Lanky.

Téměř čtyřem tisícům rodinám byly v první fázi pomoci rozdány vařiče, nádobí a základní prostředky na vaření. 

"Jídla je v oblasti díky humanitární pomoci dostatek, takže v několika nejbližších dnech se zaměříme na návrat lidí do jejich původních domovů. Peníze ze sbírky využijeme na programy obnovy a opravy jejich domů," říká Tomáš Kocián ze společnosti Člověk v tísni, který na místě zjišťuje aktuální potřeby lidí postižených katastrofou.

Ze sbírky SOS Srí Lanka budou financovány také programy, které zajistí, aby se lidé mohli vrátit ke svému původnímu životu.

V úterý odletí na Srí Lanku předvoj liberecké humanitární mise. Budou ho tvořit čtyři záchranáři, zbývajících 23 vyrazí v pátek. "Naše mobilní dětská nemocnice zřejmě nahradí na jihu Srí Lanky dětskou nemocnici, kterou odnesly vlny tsunami," řekla mluvčí mise Jana Eichlerová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video