Slunečné nebe, počasí, slunce, obloha

Slunečné nebe, počasí, slunce, obloha - Slunečné počasí s teplotami kolem dvaceti stupňů Celsia nás bude provázet po celý květen. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Češi dělají revoluce jen tehdy, když je jim zima

  • 6
V Českých Budějovicích prý naměřili 21 stupňů. I v Praze bylo 12 nad nulou. Dokonce i milovníci tepla si říkají, že tohle přece není normální. Zatím nikdo však neprozkoumal vliv počasí na vrcholná vzepětí našich dějin.
Československo vzniklo v říjnu 1918, komunisté se chopili moci v únoru 1948 a režim padl v listopadu 1989. Samá zima. A to, co nastartovalo reformní rok 1968, byla takzvaná "polednová politika".

Charta 77 byla vyhlášena 1. ledna 1977. Také nedávná "televizní krize" probíhala za slušné zimy o Vánocích roku 2000.

Proč mají Češi tendenci podnikat revoluční kroky zrovna v zimě, kdy by bylo pohodlnější sedět doma u kamen a o velkých činech si hezky v teple číst? To se nikdy nedozvíme.

Vnucuje se však myšlenka, že pokud něco je na tom globálním oteplení, svět se ničeho revolučního od Čechů v dohledné době nedočká.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video