Do Spojených států by Češi mohli jezdit bez víza nejpozději na začátku ledna. Ilustrační foto.

Do Spojených států by Češi mohli jezdit bez víza nejpozději na začátku ledna. Ilustrační foto. | foto: MF DNES

Češi budou létat do USA bez víza nejpozději v lednu

  • 21
Česko se o další krok přiblížilo zrušení víz pro cesty do Spojených států. Při cestách za oceán se obejdeme bez víz podle všeho nejpozději od počátku příštího roku. Uvedla to česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová.

Dalším krokem ke zrušení vízové povinnosti bylo schválení memoranda, které upravuje posílenou spolupráci mezi orgány vynucování práva a bezpečnostními sbory obou států v boji proti terorismu.

Včera jej podepsali ministr vnitra Ivan Langer a velvyslanec USA Richard Graber. Memorandum má přispět k lepšímu odhalování teroristů a osob podezřelých z terorismu a zabránit jim v provádění útoků.

"Úkolem současné vlády je rušení bariér. Plníme, co jsme slíbili," připomněl ministr vnitra Ivan Langer. Za důležité považuje zejména zrušení vízové povinnosti s Kanadou a vstup České republiky do Schengenského prostoru.

"Zrušení vízové povinnosti s USA je dalším krokem k tomu, aby občané České republiky mohli volně cestovat a nebyli občany druhé kategorie," uvedl ministr vnitra.

Hlavní smlouvu o bezvízovém styku přijede v nejbližší době do České republiky podepsat americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff. Počítá se s tím, že dohoda o vízech by mohla být zveřejněna 17. listopadu, tedy zhruba za měsíc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video