Postup Červíčka a náměstků odporuje služebnímu zákonu, říkají kritikové.

Postup Červíčka a náměstků odporuje služebnímu zákonu, říkají kritikové. | foto: Dan Materna, MAFRA

Červíčkův trik v povyšování využili i policejní náměstci

  • 27
Nový šéf dopravní policie Martin Červíček není jediný, kdo využil fintu, jak se rychle dostat k důležité funkci. Ještě před ním pomohl trik s dvojitým povýšením současným náměstkům policejního prezidenta.

Trik s dvojitým postupem použil Ivan Bílek, pod nějž spadá uniformovaná policie, a Tomáš Kužela, který má na starosti ekonomiku.

 "Ten postup není šťastný. Nebudí důvěru,“ míní lidovecký poslanec a stranický expert na policii Pavel Severa.

Ani Bílek a Kužel nesplňovali podmínky, aby se mohli o post náměstků policejního prezidenta ucházet. Vedli okresní policejní ředitelství, Bílek v Trutnově a Kužel ve Frýdku-Místku, a byli zařazeni do deváté tarifní třídy. Post náměstků na prezidiu, který je v jedenácté třídě, byl pro ně tabu. Zákon skok o dvě třídy zakazuje.

Jenže policejní prezident Oldřich Martinů našel způsob, jak oba na prezidium dostat. Nejdřív je dočasně funkcí náměstků jen pověřil. "U pověření zákon nerozlišuje, jakou kdo má třídu,“ řekl Roman Skřepek z tiskového oddělení prezidia.

Taková normální výměna
To se stalo 1. června. Už 15. června oba "dočasní" náměstci vyhráli konkurzy na místa zástupců krajských policejních ředitelů, Bílek ve východních Čechách a Kužel na severu Moravy. Dostali se tak do desáté tarifní třídy a okamžitě se přihlásili do výběrového řízení na náměstky policejního prezidenta.

Postup vyvolává dohady, jestli funkce nebyly pro Bílka s Kuželem připraveny. Do konkurzu na náměstka pro uniformovanou policii se totiž přihlásil jen Bílek. Jak to bylo u funkce, kterou zastává Kužel, se nepodařilo zjistit. Vedení prezidia spekulace odmítá.

"Možnost, kterou využili (Bílek a Kužel, pozn. red.), zákon neporušuje. Mohl ji použít každý, kdo měl o funkci náměstka prezidenta zájem," řekl Skřepek.

"Postupoval jsem tak, jak stanovuje zákon. Nevím, proč to zpochybňujete," hájí se i Bílek. Reakci policejního prezidenta Martinů se nepodařilo sehnat, je na dovolené.

Někdejší ministr vnitra František Bublan označil postup, jaký zvolili Bílek a ostatní, za nevhodný. Podle něj odporuje služebnímu zákonu. "Jeho smyslem bylo, aby policista postupně postupoval po jednotlivých stupních," uvedl.

Tři měsíce a další povýšení
Jeho nástupce Ivan Langer tvrdí, že finta zákon neporušuje. "To, že se do funkcí dostali tímto postupem, je vinou minulosti, kdy se někteří policisté na vysokých postech zabetonovali a nepanovala běžná výměna lidí," řekl Langer.

Minimálně Martin Červíček však dokázal, že dělat rychlou kariéru v policii není těžké.- více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video