Červené šupinaté skvrny na kůži mohou být předzvěstí nádoru kůže.

Červené šupinaté skvrny na kůži mohou být předzvěstí nádoru kůže. | foto: Profimedia.cz

Červené skvrny na kůži vystavené slunci mohou znamenat nádor, varuje lékař

  • 2
Červené šupinaté skvrny na kůži po mnoho let vystavené slunci mohou znamenat nádor kůže. Na tiskové konferenci ke kožním nádorům o tom informoval Radek Litvik z Fakultní nemocnice Ostrava. Skvrny se nejčastěji objevují na hlavě či rukou u lidí nad 60 let. Lékaři se na ně zaměří na preventivní akci Stan proti melanomu.

Takzvané nemelanomové nádory tvoří 90 procent kožních nádorů, které lékaři u pacientů odhalí. Ročně jich je kolem 3500, melanomů asi 400. „Aktinická keratóza je přednádorový stav, který se vyvíjí na kůži, která je chronicky exponovaná slunečnímu záření,“ řekl Litvik.

Nejčastější je u lidí nad 60 let, kdy se objeví u každého třetího, a nad 70 let u každého druhého. „Je to onemocnění, které vídáme na kůži spíš u starších jedinců. Je nutno splnit dlouhodobost a určitou kumulativní dávku ultrafialového záření, tím pádem se objevuje nejdříve kolem padesátého roku,“ dodal.

OBRAZEM: Takto vypadá rakovina kůže. Znaménka mění barvu, tvar i velikost

Na kůži se nejprve objeví červené skvrnky se strukturou podobnou smirkovému papíru, postupně se objeví výraznější kožní šupiny. „V 65 procentech z nich vznikne vysoce invazivní karcinom,“ dodal. Pacienti, kteří si takové příznaky objeví, by podle něj měli navštívit kožního lékaře.

Ložiska mohou lékaři vyříznout nebo odstranit podobně jako bradavice s pomocí tekutého dusíku. Novými možnostmi je léčba ve formě krému nebo takzvaná fotodynamická léčba, kdy se kůže ozáří určitým spektrem světla, které ty nádorové zahubí.

Podle dermatoložky Moniky Arenbergerové přibývá i melanomových kožních nádorů. „Dneska žije přes 40 000 lidí, kteří mají historii melanomu, tedy aktuálně se léčí nebo jsou doživotně sledováni,“ uvedla.

Nepodceňujte znamínka krásy. Lehce se mohou změnit v nádor

Díky včasnému záchytu a moderní léčbě ale podle ní nestoupá počet lidí, kteří kvůli tomuto typu nádoru zemřou. V době covidové epidemie lidé podle ní málo chodili na vyšetření, takže se počet odhalených případů o stovky skokově snížil. V datech z roku 2021, která zatím nebyla publikována, očekávají o to větší nárůst.

Muži podle ní mají melanom nejčastěji na trupu, ženy na nohou. „Muži umírají na melanom o třetinu častěji než ženy, přicházejí s pozdějšími stadii, protože podceňují prevenci,“ dodala. Podle ní to potvrzuje i návštěvnost Stanu proti melanomu, kde dominují ženy.

V Praze bude znovu letos 15. a 16. května na Václavském náměstí, 22. května pak v Brně a o den později v Ostravě. Lékaři se budou zaměřovat kromě klasického vyšetřování znamének kvůli odhalení melanomu také právě na červené skvrny, které mohou být aktinickými keratózami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video