Prahu zaplavila kola

Prahu zaplavila kola - Velkou jarní cyklojízdou chtěly stovky majitelů kol upozornit na problémy v pražské dopravě. | foto: ČTK

Centrem Prahy projely stovky lidí na bicyklech

  • 18
Stovky cyklistů zaplavily ulice hlavního města. Lidé chtěli Velkou jarní cyklojízdou centrem Prahy upozornit na problémy silně motorizované metropole, kde použití kola v běžném provozu znamená spíše sebevraždu. Podpořit je na vlastním bicyklu přijel i ministr Martin Bursík.

Průzkumy ukazují, že na kole by chtělo do práce vyrážet až 30 procent Pražanů. Totéž si myslí i ministr pro životní prostředí Martin Bursík.

Ministr na kole

"Lidé by byli rádi, kdyby se Praha stala městem, které přestane být nepřátelské pro cyklisty," řekl ministr životního prostředí, který se na akci oblékl do sportovního dresu.

Prahu zaplavila kola

Do jízdy po Praze se zapojili muži a ženy bez rozdílu věku, do pedálů šlapaly i celé rodiny s dětmi. Mezi cyklistickými nadšenci byli také cizinci. Mnozí lidé vzali na cestu Prahou i své psy.

Prahu zaplavila kola

Cyklojízda tentokrát měla zvukový a vizuální doprovod. Někteří účastníci vezli rádia, jiní měli na nosičích kol květináče s pokojovými rostlinami. Význam? Ukázka stavu kultury na veřejných prostranstvích, ze kterých se podle cyklistů povedlo městu vyhnat pouliční muzikanty.

Prahu zaplavila kola

První hromadná cyklojízda se konala v americkém San Francisku v roce 1992. Vlna se pak přelila do řady měst v západní Evropě. V Česku vyráží cyklonadšenci na velkou akci dvakrát ročně už čtyři roky.

Prahu zaplavily kola

Kromě toho se menší jízdy konají i jeden čtvrtek v měsíci. Účastní se jich pravidelně desítky lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video