Čapek: Kinský si pravdu kupovat nemusí

  • 27
Na dotazy čtenářů iDNES odpovídal advokát Františka Oldřicha Kinského Jaroslav Čapek. Šlechtic se v Česku domáhá vydání rodového majetku za 40 miliard korun. I proto musel Čapek čelit mnohdy nevybíravým dotazům. "Nemyslíte, že je odporné si pravdu kupovat za peníze?" ptal se jeden ze čtenářů. Jeho odpovědi najdete ZDE.

"Pokud myslíte pravdu pro pana Kinského, ten si ji kupovat nemusí, protože ji má," odpověděl Čapek.

František Oldřich Kinský podal celkem 157 žalob na určení vlastnictví. "Prokázal jsem, že můj klient během války majetek řádně zdědil po smrti svého otce v roce 1938," řekl Čapek v červnu po vyhraném sporu o pozemky v Újezdě u Chocně. - více zde

To byl zatím jediný úspěch Kinského žalob. Další nároky soudy zamítly nebo odročily.

Poslední klání Kinský versus český stát probíhalo ve čtvrtek před soudem v Ústí nad Orlicí. Senát zkoumal, jakou má šlechtic národnost.

"Jsem v první řadě Čech, až potom Argentinec. Narodil jsem se jako Čech a měl jsem tu volbu stát se Argentincem. Tu za nás udělala matka," řekl.

Kinský: Je to můj majetek
Kinský se u tamního soudu domáhá vydání více než 35 hektarů půdy na Ústeckoorlicku od Pozemkového fondu ČR. - více zde

"Je to můj majetek, který nikdy nebyl zkonfiskován," říká šlechtic.

Odpovědi, jak by s majetkem, o jehož získání usiluje, naložil, se Kinský vyhýbá. "Překročíme most až když se k němu dostaneme," odpověděl na otázku ČTK.

Kinský letos k soudu přijel poprvé. "Na podzim bude v Evropě a bude-li třeba, zúčastní se některých dalších soudů. Byl bych rád, alespoň bych tam nebyl sám," žertuje Kinského právní zástupce Jaroslav Čapek.

Čapek: Majetek nevlastnil otec, ale syn
O majetek přišla rodina po druhé světové válce na základě Benešových dekretů kvůli údajné kolaboraci s nacisty.

Právní zástupce Kinského ale tvrdí, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je vlastnil tehdy nezletilý syn František Oldřich.

Ten se nyní podle advokáta nedomáhá restituce majetku, ale potvrzení vlastnického práva k majetku, který jako šestiletý zdědil a podle právníka nikdy neztratil.

Kinského nároky rozpoutaly pozdvižení mezi politiky. Obávají se, že podobně jako uspěl Kinský v Chocni, by mohli Benešovy dekrety "obejít" i další zájemci o sporné restituce.

Jaroslav Čapek hájí zájmy Františka Oldřicha Kinského. Ten se v Česku soudí o majetek zhruba za 40 miliard korun (2. října 2003).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video