PŘEHLEDNĚ: Canadair, Black Hawk, Sokol, Mi-8, Bell. Co hasí u Hřenska

  • 24
Požár v Českém Švýcarsku nemají hasiči ani po několika dnech pod kontrolou. Nedostupná místa se snaží hasit ze vzduchu. Do bojů s plameny tak míří italské Canadairy, policejní Belly, polský Black Hawk a armádní Sokoly. O jaké druhy strojů jde, přibližuje iDNES.cz v přehledu.

S hašením požáru v Českém Švýcarsku pomohou dvě italská letadla Canadair.

Canadair (Itálie)

Nejsledovanějšími a nejvyhlíženějšími stroji pro boj s hořícím Českým Švýcarskem jsou dvě letadla Canadair, která mají odpoledne dorazit do Česka.

Jde o stroje speciálně navržené pro boj s požáry. Italové jich provozují na dvě desítky, původ ovšem mají v Kanadě.

Canadairy dokážou nabírat vodu přímo z hladiny, navržené jsou jako „létající čluny“. V trupových nádržích mohou nést až 6 000 litrů vody. K úplnému naplnění jim stačí necelý kilometr a půl dlouhý úsek, v němž sestoupají z výšky 15 metrů k hladině, za 12 sekund při rychlosti 130 kilometrů v hodině naberou vodu (těsně nad hladinou letí 410 metrů) a poté se zase zvednou.

Polsko poslalo na pomoc s požárem v Českém Švýcarsku vrtulník Black Hawk.

Black Hawk (Polsko)

Vrtulník Black Hawk, který na pomoc do Česka vyslalo Polsko, je středně těžký americký víceúčelový dvoumotorový stroj. Typ S-70i, který má polská policie ve výbavě, byl konkrétně vyroben přímo v Polsku.

Maximální vzletová hmotnost stroje s vnějším zatížením je přes 10,5 tuny, dokáže létat rychlostí až téměř 300 kilometrů v hodině.

Výrobce vrtulník specifikuje jako vhodný mimo jiné k přenosu vnějších nákladů, záchranářským misím nebo evakuacím.

Vrtulník W-3A Sokol české armády při hašení s bambi vakem.

W3-A Sokol (česká armáda)

Dvoumotorový víceúčelový vrtulník české armády může nést náklad až o váze 2 200 kilogramů. Zasahoval už při záplavách na Moravě v roce 1997, kdy jej armáda využila především při evakuacích.

Jeho maximální rychlost je 270 kilometrů v hodině, s plnými nádržemi má dolet 1 225 kilometrů.

Vrtulník MI-8, který pro boj s požárem v Českém Švýcarsku zapůjčila Czechoslovak Group.

Mi-8 (Czechoslovak Group)

Hasičům vyrazil na pomoc i vrtulník Mi-8 zbrojařské firmy Czechoslovak Group. Firma jej zapůjčila včetně posádky a bambi vaku o objemu 2 000 litrů.

Jde o těžký stroj schopný nést náklad až do hmotnosti 3 000 kilogramů v podvěsu nebo 4 000 kilogramů v nákladovém prostoru. Maximální dolet má 700 kilometrů s nejvyšší rychlostí 250 kilometrů v hodině.

Policejní vrtulník Bell 412 HP/EP.

Bell (Policie ČR)

Letecká služba české policie provozuje dva druhy vrtulníků, do Českého Švýcarska poslala dva stroje Bell 412 HP/EP.

Jeho maximální vzletová hmotnost je 5 398 kilogramů, cestovat dokáže rychlostí až 259 kilometrů v hodině.

Bambi vak se dá plnit přímo z řeky, jezer a jiných nádrží, nebo pomocí hasičských hadic. (15. 4. 2019)

Bambi vak

Vrtulníky hasí požár pomocí takzvaného bambi vaku, který mají zavěšený v podvěsu. Jde jednoduše řečeno o vak. Jeho výhodou je možnost plnění přímo z řek, jezer a dalších nádrží, nebo v případě potřeby napouštění z hasičských hadic.

Objem bambi vaků se různí především podle nosnosti strojů, pod kterými jsou zavěšené. Například policejní vrtulníky Bell mají bambi vaky o objemu 795 a
1 000 litrů. Těžký vrtulník MI-8 od Czechoslovak Group se zapojil s bambi vakem o objemu 2 000 litrů. Pro srovnání – italská letadla Canadair dokážou do vnitřních nádrží nasát až 6 000 litrů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video