Čakovice se nevzdaly a žádají o změnu statutu

Čakovice - Ačkoli Statut hlavního města, podle něhož byla Praha rozdělena do dvaadvaceti správních obvodů, platí teprve od ledna, představitelé Čakovic se rozhodli požádat o jeho změnu. Čakovičtí zastupitelé nesouhlasí s usnesením zastupitelstva hlavního města, kterým byla jejich obec přiřazena do správního obvodu ke Kbelům zhruba před čtrnácti dny, a požádali radu, aby v tomto směru učinila kroky. Radní obce se proto dopisem obrátili na kolegy z města, aby své rozhodnutí přehodnotili a Čakovice zařadili pod Letňany. "Budeme čekat, jak se situace vyvine. Nic jiného ani dělat nemůžeme," konstatovala starostka Alena Samková (ODS).

Samková je starostkou teprve od poloviny ledna a v čele obce nahradila stranického kolegu Jiřího Prebsla. Ten hájil spojení se Kbely a neohlížel se na názor většiny členů zastupitelstva Čakovic a přehlížel i petici občanů, kterou podepsalo několik stovek lidí. I na schůzi městského zastupitelstva se přimlouval za to, aby obec správně náležela ke Kbelům. Tento přezíravý postoj stál nakonec Prebsla křeslo, rovněž tak i jeho zástupce Petra Ježka.

Požadavek Čakovic na změnu statutu by měla posoudit městská rada a předložit zastupitelstvu svůj názor.

"Jakákoli změna v systému státní správy představuje něco jako harakiri," míní ředitel magistrátu Zdeněk Zajíček. V současné době totiž město posuzuje, co vše budou nové správní obvody potřebovat.

"V únoru budeme objíždět nové obvody a zjišťovat, kolik budou potřebovat úředníků, kolik bude nutných peněz na případné přístavby či výstavby nových budov. Věřím, že se hodně věcí v této souvislosti vysvětlí," soudí ředitel. Mezi Čakovicemi a Kbely byla podle Zajíčka uzavřena dohoda o výkonu agendy a myslí si, že rozdělení bylo korektní. Obce se mají dělit i o místa šéfů jednotlivých odborů. "Někteří obyvatelé Kbel budou dokonce jezdit pro razítko do Čakovic," řekl Zajíček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video