Bývalý šéfredaktor české pobočky BBC Vít Kolář.

Bývalý šéfredaktor české pobočky BBC Vít Kolář. | foto: Česká redakce BBC

Bývalý šéf české pobočky BBC dostane řád od britské královny

  • 2
Český novinář Vít Kolář, který v minulosti řídil českou redakci britské BBC v Praze, obdrží Řád britského impéria. O udělení řádu rozhodla britská královna Alžběta II. v posledních dnech loňského roku v rámci tradičního ocenění nejzasloužilejších novinářů britských tištěných i elektronických médií.

Kolář, který žije střídavě v Česku a ve Francii, dostane vyznamenání za služby pro BBC World Service. Pro britskou rozhlasovou stanici pracoval více než dvacet let, české pobočce šéfoval od roku 1999 až do jejího konce v roce 2006.

"Řád předává osobně královna, termín, kdy půjdu do Buckinghamského paláce, ale zatím neznám," řekl Kolář Hospodářským novinám. Vyznamenání budou všem vyznamenávaným předána později během roku na slavnosti v Plesovém sále Buckinghamského paláce, uvedl na svém internetovém serveru britský časopis Press Gazette.

Vít Kolář má podle tohoto zdroje obdržet vyznamenání v hodnosti OBE (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire), čili Důstojník Řádu britského impéria. Jde o jeden z nižších, nikoli však nejnižší stupeň, a není spojen s povýšením do rytířského stavu. Tituly a vyznamenání královna uděluje dvakrát ročně: u příležitosti svých narozenin a na Nový rok.

Seznam navržených kandidátů dodává královně vláda. Řád britského impéria založil v roce 1917 britský král Jiří V. Za dobu jeho existence jej obdržela i řada Čechů, v prvé řadě letci, kteří se vyznamenali během letecké bitvy o Británii za druhé světové války. Mezi nositeli OBE ovšem najdeme i jméno generála Heliodora Píky, kterého v roce 1949 popravili komunisté.

V roce 1994 ho získala i architektka Eva Jiřičná, v roce 1996 dirigent Libor Pešek a o pět let později překladatel Martin Hilský. Zatím poslední takto vyznamenaný Čech je válečný veterán Jan Horal, který řád OBE získal za práci pro charitu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Britská královská rodina

Video