Miloš Zeman

Miloš Zeman | foto:  Petr Topič, MAFRA

Proč chtěl Zeman dvakrát abolici pro Mynáře? Kvůli dotaci za šest milionů

  • 42
Bývalý prezident Miloš Zeman v prvním rozhovoru pro MF DNES po skončení svého mandátu přiznal, že dvakrát žádal o abolici pro svého spolupracovníka a bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře. „Považoval jsem za seriózní o to požádat premiéra,“ uvedl Zeman. Důvod byl v obou případech stejný - podezření, že Mynář zneužil šestimilionovou dotaci.

Zemanův kancléř Mynář získal dotace šest milionů korun pro svůj penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Regionální rada regionu soudržnosti Střední Morava ji přidělila Mynářově firmě Clever Management.

Při její zpětné kontrole ale úřad narazil na pochybnosti a požádal policii o prověření dotace. Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství. Policie pak v únoru 2021 obvinila Mynáře z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Zeman žádal Fialu o abolici pro Mynáře, premiér to odmítl, píše list

Deník N letos v lednu napsal, že Zeman loni v létě žádal premiéra Petra Fialu o spolupodepsání abolice, která by znemožnila zahájit případná trestní stíhání ve dvou kauzách týkajících se Zemanových nejbližších spolupracovníků. Šlo o skartaci vrbětické zprávy a úniky informací Bezpečnostní informační služby (BIS) na Hrad. Fiala podpis ale odmítl.

„Především je třeba mluvit přesně. Já jsem v reakci na článek Deníku N řekl, že jsem nepodával žádost o abolici ve věci skartace materiálů ve věci takzvané Vrbětické kauzy. Za druhé, že jsem nežádal o abolici ve věci, která se týkala nějakých záležitostí ve věci okolo BIS. To je naprosto pravda,“ shrnul dřívější informace Zeman v rozhovoru.

„Deník N se mě neptal na žádost o abolici ve věci kancléře Vratislava Mynáře, který byl obviněn z toho, že dostal šestimilionovou dotaci. Mimochodem ji nedávno uložil do notářské úschovy. No, a já jsem považoval za seriózní požádat premiéra o abolici pro svého bývalého kancléře,“ řekl MF DNES.

Na dotaz, zda tedy žádal dvakrát a v obou případech se to týkalo Vratislava Mynáře exprezident uvedl: „Ano, dvakrát. V obou případech se to týkalo pana Mynáře.“

Vratislav Mynář a Miloš Balák

Podle informací Deníku N Zeman podruhé žádal Fialu o spolupodpis abolice začátkem března krátce před svým odchodem z funkce, a to v dotační kauze exšéfa prezidentské kanceláře Mynáře a dalším případu spojeném s Hradem. Ani v tomto případě neuspěl.

Stíhání kvůli práci pro Zemana

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v březnu pro Seznam Zprávy potvrdil, že bývalý prezident žádal premiéra Petra Fialu (ODS) dvakrát o spolupodpis abolice, která může zabránit trestnímu stíhání, pro pracovníky Hradu.

„Pan prezident Zeman byl přesvědčený o tom, že stíhání Miloše Baláka a Vratislava Mynáře by nikdy nebyla zahájena, kdyby nepracovali u něho,“ uvedl tehdy Blažek.

Mynář zkoušel vrátit šestimilionovou dotaci, kvůli níž je stíhaný. Neúspěšně

Bývalý prezident Zeman ale v minulosti v rozhovoru s internetovou televizí XTV popřel, že by abolici pro své spolupracovníky požadoval.

„Mohu zodpovědně prohlásit, že ani v případě skartace materiálů, ani v případě věci kolem BIS jsem premiéra Fialu o žádnou abolici nepožádal z toho prostého důvodu, že v těchto dvou věcech neprobíhá, pokud alespoň vím, žádné trestní stíhání. A abolice je zastavení trestního stíhání. Neexistuje-li trestní stíhání, není co zastavovat,“ řekl Zeman v lednu.

Abolice požadoval, jak se nyní ukázalo, kvůli Mynářově dotaci.

Neúspěšný pokus o vrácení dotace

Prezidentský kancléř Vratislav Mynář se v reakci na vyšetřování loni neúspěšně pokusil vrátit šestimilionovou dotaci a podle Deníku N si navíc kladl za vrácení peněz podmínku, že pak ministerstvo financí nebude v případu vystupovat jako poškozená strana.

Vrácení dotace by pro Mynáře mohlo znamenat polehčující okolnost. Již nyní, jak uvedl Zeman v rozhovoru, je šestimilionová suma uložena v notářské úschově.

Mynář na otázku redakce iDNES.cz, jestli Zemana požádal o abolici, nebo to bylo vlastní rozhodnutí exprezidenta, do vydání tohoto článku neodpověděl.

Zeman žádal Fialu o podpis abolice v kauzách svých lidí. Premiér odmítl

Prezident má podle ústavy právo udělovat milosti, amnestie a abolice. Pro amnestii a abolici ale potřebuje spolupodpis předsedy vlády, případně podpis jím pověřeného člena kabinetu.

V případě abolice prezident nařídí, aby se trestní stíhání pro určitý trestný čin nezahajovalo, a pokud již zahájeno bylo, ale nebylo doposud pravomocně skončeno, aby bylo zastaveno.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video