Bývalý moravskoslezský lídr SPD Lubomír Volný .

Bývalý moravskoslezský lídr SPD Lubomír Volný . | foto: Adolf Horsinka

Byznys poslance SPD s chudobou trvá. Domy v ostravském ghettu stále neprodal

  • 695
Kdyby bydleli v městském bytě, platili by zhruba třetinu. Jenže bydlí v bytech poslance SPD Lubomíra Volného, který v romském ghettu v Ostravě vlastní dva domy. A drahé pronájmy sociálně slabým jsou pro něj výnosným obchodem. Volný přitom před půl rokem MF DNES tvrdil, že s tímto byznysem skončí.

Parazitování na sociálním systému, kdy stát doplácí chudým příspěvky na předražený nájem, teď kritizují moravskoslezští krajští zastupitelé. Poslance Svobody a přímé demokracie, který v zastupitelstvu rovněž zasedá, vyzývají, aby s tímto „vyděláváním“ přestal.

Lubomír Volný vlastní šest bytů v dvou domech ve čtvrti Přívoz. Obě stavby koupil před pěti lety dohromady za 3,2 milionu korun. Lidé za pronájem zchátralých bytů platí okolo deseti tisíc korun měsíčně, což je zhruba třikrát více, než kdyby bydleli v obecním.

SPD kritizuje „parazity", její poslanec vydělává na byznysu s chudobou

„Jsme pobouřeni jednáním tohoto zastupitele v souvislosti s pronajímáním bytů v sociálně vyloučené lokalitě a zneužíváním sociálních dávek na bydlení. Jsme přesvědčeni, že takové jednání je neslučitelné s morálními vlastnostmi zastupitele kraje,“ prohlásil zastupitel a také poslanec Josef Bělica z ANO.

Volný se výzvě vysmál a označil ji za komickou, amatérskou a hysterickou. „S nemorálním podnikáním nemohu skončit, když jsem s ním nikdy nezačal,“ prohlásil.

Už půl roku tvrdí, že první dům v Božkově ulici si koupil, aby v něm s rodinou bydlel, a když zjistil, o jakou lokalitu jde, odstěhoval se odtud. Jeho obchodní partner zbankrotoval a on s hypotékou na krku údajně stál před volbou – buď vyhlásí osobní bankrot, nebo byty začne pronajímat. Vybral si tu druhou možnost.

„Pak raději sáhnete na poslední rodinné úspory určené na rekonstrukci prvního domu, vyřídíte další hypotéku, sám se nastěhujete i s rodinou do nájemního bytu 2+1 a koupíte další dům v ghettu, jen proto, abyste podruhé během pár týdnů utíkal jako pracující a bezúhonný člověk před osobním bankrotem,“ napsal doslova ve svém vyjádření.

Strana mlčí

MF DNES se snažila Volného zeptat, jak daleko je prodej jeho domů, o kterém před půlrokem hovořil. Podle katastru nemovitostí je stále majitelem a k žádné změně vlastníka nedochází. „Vzhledem k faktu, že jste mě zablokovali na vašem diskusním fóru, nemám o spolupráci s vámi zájem,“ odpověděl Volný v SMS zprávě na otázku, jak daleko prodej jeho domů je.

Ke kauze poslance Volného se dlouhodobě odmítá vyjádřit i šéf SPD Tomio Okamura. „Já jsem se ho na tu kauzu neptal, už dvakrát byl ale úspěšný ve volbách a naši voliči tak vyhodnotili, že je to správný zástupce. Pan Volný opakovaně říkal, že je pro přeskupení sociálních dávek od parazitujících a nepřizpůsobivých směrem ke slušným lidem,“ prohlásil na podzim Okamura, jehož strana právě heslo „Ne, peníze parazitů“ využívala ve volební kampani. Mířila tím na zneužívání sociálních dávek.

Volného byznys „s chudobou“ dříve kritizovali i jeho straničtí kolegové z Moravskoslezského kraje (více v článku Přestaňte podnikat s chudobou). Ti následně byli ze strany vyloučeni či odešli. Konkrétně desítky lidí z Havířova, Ostravy, Bruntálu, Karviné nebo Nového Jičína.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video