Byty s neplatiči město neprodalo

Jihlava - Překvapivým výsledkem pro zájemce o koupi skončilo výběrové řízení na prodej městských bytů s neplatiči nájemného. Z osmi nabízených bytových jednotek různých velikostí nebyla nakonec prodána ani jedna, přestože o některé zájem byl, včetně nabídek na úhradu dlužných částek.

Ještě začátkem dubna si město ústy vedoucího odboru realit Josefa Patryho pochvalovalo dosavadní průběh aukcí. V nich se zbavilo celkem čtrnácti bytů, jejichž nájemníci odmítali za své bydlení řádně platit. „Ve veřejných nabídkách budeme pokračovat, osvědčily se,“ konstatoval tehdy Patry. Oceňoval mimo jiné i fakt, že pokud dlužník vidí svůj byt v nabídce k odprodeji, pospíší si a své nedoplatky na místě uhradí. Kdo hotové peníze nemá, je pro něj zveřejnění záměru alespoň impulsem dluh splatit.

Když dlužníci neprojeví ani snahu problém řešit, prodej bytu schvaluje nejdříve rada města a v dalším kole zastupitelstvo. Do této fáze se dostal z osmi nabízených bytů pouze jediný. Ani prodej tohoto jediného bytu ale zastupitelé nakonec neschválili. Na poslední chvíli totiž nájemník snahu projevil.

„Zamítavé rozhodnutí zastupitelstva k odprodeji bytu mně překvapilo. Jednou město vypíše výběrové řízení, kde zadá jasná pravidla, všechno proběhne v souladu se zákonem a nakonec se žádný prodej neuskuteční. To mně samozřejmě rozladilo,“ tvrdí Jan Toscher z realitní kanceláře TB Finance, který vydražil jako jediný zájemce byt 2+1 s dlužníkem ve Srázné ulici.

Město si ale podle něj místo akceptování prodeje domluvilo s dlužníkem splátkový kalendář a má v plánu přestěhovat ho do menšího bytu a ten větší prodat. „Já nabízel městu vyřešení problému. Tímto způsobem se potíží nezbaví, jen je oddálí,“ řekl Toscher. „TB Finance v minulých kolech získala tímto způsobem již pět bytů s nájemníky. Nikdo z nich není na ulici,“ dodal.

Podle náměstka primátora Františka Zelníčka bylo vše podle pravidel. „Pokud někdo z neplatičů uzná dluh a souhlasí se splátkovým kalendářem, máme v pravidlech výběrových řízení, že od prodeje můžeme odstoupit,“ řekl Zelníček. Dále uvedl, že u prodeje posledního z osmi bytů hrál svou roli také fakt, že Jan Toscher byl jediným zájemcem a nabízel pouze vyvolávací cenu.

Podle Zelníčka město v případě, kdy po přestěhování dlužníka do menšího bytu jeho bývalý byt prodá a časem získá dluh, neprodělá tolik, jako v případě odprodeje pod cenou jinému zájemci. „Vyhlášení výběrového řízení je krajním řešením a je možno ho brát také jako výstrahu dlužníkovi. Nevylučuji proto, že se k němu někdy v budoucnu opět vrátíme,“ soudí náměstek. Připustil, že dříve bylo prodaných bytů s neplatiči více proto, že konkurence zájemců cenu vytlačila nahoru. „Zvažujeme také do budoucna možnost, kdybychom po určitou krátkou dobu vyhlásili jakousi amnestii. Pro dlužníky to znamená, že by jim město odpustilo na určitou dobu poplatky z prodlení. Zaplatili by tedy jen čistý dluh. V některých městech se to prý osvědčilo,“ dodal.

„Já jsem řekl, že dluh uhradím. Do jiného bytu se stěhovat odmítám. Jakou částku chci měsíčně splácet neřeknu, to je moje věc, a proč jsem nájemné neplatil, je souhra mnoha okolností a zatím je nechci vysvětlovat,“ tvrdí neplatič nájemného dvoupokojového bytu ve Srázné ulici, jehož dluh vůči městu se blíží částce dvou set tisíc korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video