Bydliště Vojetín nebo Idiotville. Názvy některých míst baví doma i ve světě

  • 27
Ne každý může bydlet na adrese s libozvučně znějícím názvem. Kuriózně pojmenovaná místa bydliště plní občanky po celém světě a nezřídka svým názvem budí kontroverzi i smích. Český Pičín nebo Vojetín, či estonská Kunda, zahraniční turisty zase baví Horní Police a rakouský Fucking.

Lechtivé adresy z Čech

Vulgární název bydliště musí v rodném listě snášet rodáci z Pičína na Příbramsku. V obci trvale žije na 600 obyvatel. Název vesnice byl odvozen buď z latinského piscina (rybník), nebo ze staroslověnského pěčina (hezké místo).

Kostel Nanebevzetí P. Marie v obci Pičín (7. 4. 2014).

V okrese Česká Lípa nedaleko hradu Houska se nachází obec Vojetín. Trvale bydlet se v ní odvážil pouze jediný člověk. Vesnice je památkovou rezervací, neboť se zde nachází několik roubených staveb.

Chalupa v obci Vojetín (30. září 2015).

Obec Řitka je oblíbenou destinací zpěvačky Heleny Vondráčkové nebo herce Romana Vojtka. Vesnice se nachází nedaleko Prahy v blízkosti dálnice D4. Místní obci pro její hanlivý název někdy raději říkají Řídká. Mezi další česká města s úsměvnými názvy patří například Onen Svět, Nahý Újezdec, Čuranda nebo Mrtník.

Prostor návsi s autobusovou zastávkou v obci Řitka (19. říjen 2008).

Americká místa k (ne)žití

Nepopulární adresou v zámoří je už téměř vylidněné Idiotville v Oregonu. Ve „městě idiotů“ žilo v předloňském roce jen 34 obyvatel.

Podobně nešťastný název nese město Gaylordsville nebo pennsylvanské Bird-in-Hand, v doslovném překladu „pták v ruce“.

Americké město Gaylordsville (14. 7. 2016)

Po Evropě

Jedním z nejznámějších měst se sprostým názvem je rakouský Fucking. Malá vesnice leží nedaleko rakouského Salzburgu. Značka s názvem obce je dlouhodobě nejčastěji kradená dopravní značka v celém Rakousku. Po obci bylo pojmenováno i německé černé pivo Fucking Hell.

Kuriozitou pro našince je pak estonské město Kunda. Ve městě se nachází největší cementárna v zemi. Roku 1893 zde byla na řece postavena vůbec první vodní elektrárna.

Starší paní míjí ceduli s názvem obce, u které se většina Čechů začervená.

Kontroverzní Asie

Druhé největší město Ázerbájdžánu se jmenuje Ganja, což je také jedno z označení pro marihuanu. Ve městě žije přes 330 tisíc obyvatel. Název zřejmě pochází z perštiny, kde ganj znamená poklad.

Oral. Město s vyzývavým názvem se nachází na severozápadě Kazachstánu. Mezi sesterská města Oralu patří i česká Ostrava. Název vznikl z kazašského přepisu ruského slova „Ural’sk“. Mezi další příklady vděčného názvu města patří íranský Shit.

Ázerbájdžánské město Ganja (1. leden 2016)

Spálená Austrálie

Několik míst po světe a převážně v Austrálii má v názvu slovo „cockburn. Patří mezi ně například City of Cockburn nebo řeka Cockburn. Místa byla pojmenovaná po britském admirálovi Siru Georgi Cockburnovi. Cockburn je rovněž tradiční skotské přijmení. Název doslova znamená „spálený penis“.

Hotel Border Gate v australském Cockburn (26. 4. 2011).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video