Šéf Strany zelených Martin Bursík.

Šéf Strany zelených Martin Bursík. | foto: Robert Rambousek, MF DNES

Bursík vysvětloval plán proti korupci i dotaci na svůj dům

  • 556
Nejvyšší kontrolní úřad by měl mít pravomoc sledovat i finance obcí. To by omezilo korupci na radnicích. V diskusním pořadu TV Nova Sedmička to řekl šéf Strany zelených Martin Bursík. Vysvětloval také, jak získal peníze na opravu památkově chráněného domu v Praze.

Zelení by podle Bursíka posílili také elitní kriminalistickou jednotku specializovanou na boj s korupcí a rozšířili kompetence finančních úřadů.

"Nejste úplně informován, NKÚ má možnost kontrolovat veškeré státní dotace. A na nich je postavena veškerá investiční politika obcí," oponoval Bursíkovi primátor Ústí nad Labem a tamní volební lídr ODS Petr Gandalovič.

Prostor pro korupci na radnicích podle něj není tak široký, jak zelení tvrdí, a už nyní ve vedení měst nemohou zůstat úplatní úředníci. Gandalovičovi se nelíbil příklad, na kterém Bursík přiblížil, jak by měl stát reagovat na korupci úředníků.

V Berlíně je podle Bursíka běžné, že je úředníkovi, který přijme od firmy dar v podobě zaplacení dovolené, zabaven majetek ve stejné výši. Gandalovič se ohradil, že ODS nechce žádné "lidové tribunály".

Bursík v Sedmičce také vysvětloval, jakým způsobem získal dotace na opravu památkově chráněného domu na pražské Malé Straně, jehož polovinu s bratrem v 90. letech získal v restitucích.

Už dříve informoval, že oprava ho stála 20 milionů a malou část z této sumy získal jako dotaci památkářů. Požádat o dotaci památkářů považuje Bursík za legální cestu získání peněz na daný účel.

Uvedl, že všechny dokumenty zveřejnil už v době, kdy se o dotaci ucházel. O penězích navíc podle něj nerozhodovalo pražské zastupitelstvo ani rada. Bursík byl v době přidělení dotace členem pražského zastupitelstva.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video