Sirény by mohly vyděsit lidi v záplavových oblastech, bálo se ministerstvo. Ilustrační foto.

Sirény by mohly vyděsit lidi v záplavových oblastech, bálo se ministerstvo. Ilustrační foto. | foto: SDH Kobeřice

Bublan zrušil kvůli povodním zkoušku sirén

  • 12
Ministr vnitra František Bublan zrušil zítřejší zkoušku sirén. Koná se vždy první středu v měsíci. Nebude kvůli povodním, lidi v zaplavených krajích by mohla zmást. "Na Ústředním krizovém štábu se dohodlo, že pan ministr udělí výjimku," řekla iDNES mluvčí ministerstva Radka Kovářová.

- FOTOGALERIE
- MAPA PRŮTOKŮ
- co znamená stav nebezpečí a nouze
- jak pomoci: povodňová konta

Celostátní zkouška Jednotného systému varování a vyrozumění probíhá už čtvrtým rokem každou první středu v měsíci. Vždy ve 12:00 se tak v Česku rozezní všech 5 037 sirén nepřerušovaným tónem po dobu 140 sekund.

Na pondělním jednání krizového štábu se zástupci Integrovaného záchranného systému dohodli, že s ohledem na povodňovou situaci v zemi raději sirény spouštět nebudou.

Ministr Bublan proto jednotlivým krajům udělil výjimku, aby nemusely sirény zapínat. "K tomu má pravomoc jen on. Zkouška tedy nebude, aby zbytečně nemátla lidi," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Kovářová.

Celostátní zkoušku sirén mají na starost hasiči, kteří spolupracují s radnicemi. V terénu pak funkčnost sirén kontroluje několik tisíc lidí, většinou pracovníků městských úřadů či městské policie. Pravidelné spuštění sirén také zabraňuje rezavění rotoru sirén. - více zde

Jak poznat varování před nebezpečím

V případě krizové situace varují sirény obyvatelstvo před nebezpečím. Tón varovného signálu se od zkoušky pozná tím, že není stálý. Kolísá po dobu 140 sekund. Signál může být vyhlašován třikrát za sebou v přibližně tříminutových intervalech. Při požárním poplachu zní sirény jen minutu a tón se přeruší jen jednou.

Lidé však už nemusejí znát, jak sirény houkají v případě záplav a jak během chemického útoku. Oproti minulosti je totiž zaveden jednotný signál všeobecné výstrahy, který nahradil dřívější čtyři druhy varování.

UKÁZKY ZVUKU SIRÉN NAJDETE ZDE

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video