Iva Brožová údajně podněty k žalobě získala z ministerstva spravedlnosti.

Iva Brožová údajně podněty k žalobě získala z ministerstva spravedlnosti. | foto: iDNES.cz

Brožová podala kvůli kauze Čunek žalobu na podřízeného

  • 51
Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová podala kárnou žalobu na svého podřízeného, místopředsedu Pavla Kučeru. Podle neoficiálních informací tlačil na zastavení vyšetřování údajné korupce šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Znění žaloby Brožová odmítla zveřejnit.

"Z důvodu presumpce neviny a v rámci zachování objektivity a nezávislosti u kárného senátu k tomu nebudeme podávat žádné další informace," vzkázala Brožová přes mluvčího Petra Knötiga.

Žalobu zatím nemá k dispozici ani Kučera, dostane ji od olomouckého vrchního soudu, který se případem bude zabývat. Popřel ale, že by naléhal na zastavení vyšetřování Čunkovy kauzy. To nakonec skutečně bylo ukončeno. - více zde

Kučera: Důvodem žaloby mohou být "přátelské schůzky"
Místopředseda Nejvyššího soudu nicméně tuší, že důvodem podání žaloby jsou schůzky s ostravskou žalobkyní Zlatuší Andělovou. Na těch byli přítomni i nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a exministr spravedlnosti Pavel Němec.

"Nevím ale, zda se žaloba týká jedné této schůzky, nebo všech," řekl Kučera. Schůzky podle něj byly pouze přátelské.

Podle neoficiálního zdroje některý z účastníků setkání, zřejmě žalobkyně Andělová, v posledních týdnech o průběhu schůzek promluvil. Mluvčí Knötig to nepotvrdil. Uvedl pouze, že podněty ke kárné žalobě Brožová získala od ministerstva spravedlnosti.

"Pan ministr odeslal paní Brožové dopis, ve kterém ji vyzval, aby prozkoumala jednání místopředsedy Nejvyššího soudu Kučery v kauze Čunek," potvrdila jeho slova mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová. Podle ministra prý tato záležitost spadá do kompetence Brožové, a proto se obrátil přímo na ni.

Právě v dopise ministra Jiřího Pospíšila (ODS) se podle neoficiálních zdrojů mají nacházet informace o údajném Kučerově angažmá při ovlivňování vyšetřování Čunka.

Kučera patří k uznávaným expertům na trestní právo, místopředsedou soudu je od roku 1993. "Za ty roky jsem získal jak velké přátele, tak velké nepřátele. A ti druzí asi vycítili příležitost. Paní Brožovou mezi ně ale nepočítám," řekl.

Kárné žalobě tak nyní čelí oba vrcholní představitelé Nejvyššího soudu. Na Brožovou ji podal ministr spravedlnosti kvůli údajným chybám v hospodaření. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video