Nadšenci shánějí peníze, aby rádio udrželi v éteru

Nadšenci shánějí peníze, aby rádio udrželi v éteru | foto: Profimedia.cz

Brity uhranul ptačí zpěv, vysedávají kvůli němu u rádia

  • 5
V Británii se stala velkým hitem rozhlasová stanice, která celý den vysílá jen ptačí zpěv, natočený v jedné venkovské zahradě. Ptačí stanice má půl milionu posluchačů, kteří dokonce donutili její vedení, aby záznamy zpěvu ještě obohatila.

Stanice vysílá od šesti ráno do půlnoci. Z jedné dlouhé smyčky přehrává dvacetiminutový záznam zpěvu ptačího chóru. "Ptačí zpěv je vždy zdrojem štěstí a inspirace a pro náš život je strašně důležitý," řekl mluvčí rádia listu Daily Telegraph.

Záznamy pořídil ředitel společnosti DigitalOne Quentin Howard, který natáčel ptačí zpět na své zahradě ve Wiltshire v roce 1991. Tehdy to potřeboval jako zvukové efekty pro amatérské divadlo. Ptačí zpěv se nejprve objevil jako "vycpávka" v rádiu Classic FM, když se před patnácti lety uvádělo do provozu, a byl to velký hit.

Howard upozorňuje, že navzdory velké popularitě ptačího rádia nemůže stanice pracovat na komerčním základě. "To není rádio určené k vydělávání peněz, protože musí vysílat nepřetržitě," řekl.

Už byly vytvořeny dvě skupiny, jejichž úkolem je rádio zachránit. Jedna se snaží na jeho chod získat milion liber (asi třicet dva milionů korun) od jednoho excentrického milionáře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video