Blesk udeřil do domu ve Vochově u Plzně do míst, kde je anténa, a svezl se po kabelu. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Bouřky postupují Českem, blesky zapálily dva domy

  • 22
Do Česka se po týdnu vrátily bouřky s kroupami a přívalové deště. Blesk hned na dvou místech zapálil domy. Déšť způsobil lokální záplavy na Svitavsku, kde se bahnem ucpala kanalizace. Během odpoledne se nejsilnější bouřky přesunuly na Slovensko, pohrozit ještě mohou ve východních Čechách.

Blesk udeřil do domu bez bleskosvodu ve Vochově u Plzně. Střecha začala hořet. Majitelka Sylvie Bolková zrovna nebyla doma, o požáru ji informovali sousedé.

"Volali mi, že se mi kouří ze střechy, a ptali se, zda mohou vyrazit dveře a jít hasit. Je to zlé znamení," řekla redaktorovi MF DNES. Žena podotkla, že jen kousek od domu je třípatrová bytovka, přesto blesk udeřil do mnohem nižšího domu.

Blesk uhodil i do střechy rodinného domu spojeného s hospodářskou budovou v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku. Do hospodářské budovy se podle očitého svědka trefil silný blesk a začalo hořet. Šlo již o druhý požár v Beskydech za posledních sedm dní, který blesk způsobil.

Stav bouřek k 15:00

Stav bouřek k 15:00

Průtrže mračen způsobily lokální záplavy na Svitavsku. "Voda zaplavila silnice a bahnem ucpala kanalizaci. Postiženy byly zvláště obce Březová nad Svitavou a Vítějeves," uvedl operační důstojník krajských hasičů.

"Bahno z lesů ucpalo kanalizační vpusti. Mříže se musely vyčistit, do jednoho místa musíme pozvat bagr, aby vybagroval nánosy hlíny. Majetek lidí ale nebyl poškozen," řekl starosta Březové Martin Kiss.

Lokální záplavy hlásí i Domažlicko. Déšť tu zatopil osm sklepů a silnici. Vodu odsávají hasiči.

Popadané stromy, srolovanou střechu hotelu i rozvodněný potok za sebou zanechala bouřka, která kolem poledne zasáhla Olomoucký kraj. Silný déšť, kroupy a na některých místech i silné poryvy větru zaměstnaly také hasiče. Podle odhadu operačního důstojníka vyráželi zhruba ke dvěma desítkám událostí.

"Na některých místech popadaly stromy přes cestu, nejvíce jich bylo na Uničovsku. V okolí Drahanovic se vylil potok a museli jsme uvolňovat mostky kvůli naplaveninám, které se zde začaly zadržovat," řekl operační důstojník olomouckých hasičů.

Zatímco v Olomouci s sebou bouřka přinesla i krupobití, v Uničově lidé pocítili silné poryvy větru. "Na náměstí vítr na hotelu sroloval střechu, takže tam se dělá technická pomoc. Ulétaly okapy, ale naštěstí nic jiného poškozeno nebylo," řekla starostka Uničova Jarmila Kaprálová.

Stav bouřek k 17:30 (11. 6. 2008)

Stav bouřek k 17:30

Nejsilnější bouřky zaznamenaly Morava, Slezsko a střední Čechy. Nyní bouřky doznívají pouze ve východních Čechách, z Moravy se přesunuly na Slovensko.

"To nejhorší máme za sebou, teď už budou bouřky pouze slábnout a postupně přejdou ve slabý déšť," řekl iDNES.cz meteorolog Jan Šrámek.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video