Českem se prohnaly bouřky, obyvatele Brtnice na Jihlavsku evakuovali

  • 211
V Česku v pátek udeřily silné bouřky. Při deštích padalo na jeden metr čtvereční až padesát litrů vody. V pěti krajích proto nelze vyloučit ani překročení povodňových limitů. Zřejmě nejvážnější byla situace v Brtnici na Jihlavsku.

Nejsilnější bouřky meteorologové očekávali v pátek odpoledne a večer hlavně v Čechách, výjimkou je Karlovarský kraj.

Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí velmi silné bouřky v devíti krajích - ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Královehradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji, v Praze a na Vysočině. 

Nejvíce srážek zatím napršelo na jihozápadě Čech v Železné Rudě, kde během dopoledne spadlo 52 milimetrů. Intenzivní deště doprovázené kroupami zasáhly i Prahu a okolí. Napršelo kolem 40 milimetrů. Přes Prahu bouřky postupují dále na sever.

Další silné bouřky se objevily na Kutnohorsku. Ty postupovaly k severu do okresů Kolín a Nymburk.

Po čtvrté hodině odpoledne udeřily bouřky doprovázené kroupami v okresech Znojmo, Třebíč, Žďár nad Sázavou a Chrudim. Zvolna postupovaly k východu až severovýchodu. Velmi silná bouřka s kroupami zasáhla i Jihlavu.

Na Vysočině vyjeli hasiči v souvislosti s přívalovými dešti a bouřkami zhruba ke čtyřem desítkám případů. V Brtnici na Jihlavsku vytopila voda dvě desítky domů. Voda a bahno se podle starostky Miroslavy Švaříčkové dostaly do obytných prostor, v místní části Příseka jsou zatopené hlavně sklepy. Z preventivních důvodů byli evakuováni lidé z domů, které stojí pod hrází Zámeckého rybníka. Podle starostčiných odhadů spadlo od 50 do 70 litrů vody na metr čtvereční.

Voda posouvala zaparkovaná auta o desítky metrů a bortila kamenné terasy i zdi staré stodoly. Kanály přestaly podle starostky vodu pojímat už po šestnácté hodině, déšť ale ustal až o více než hodinu později. „A to byly naštěstí v minulosti kanály předimenzované,“ řekla Švaříčková. „S odklízením teď pomáhají dobrovolní hasiči a všichni lidé. Nastoupili i zaměstnanci města,“ dodala.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

„Na severozápadě Čech a na Moravě a ve Slezsku očekáváme nižší intenzitu bouřek, ojediněle s úhrny kolem 30 milimetrů,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ ve své výstraze. Očekávají, že v noci na sobotu budou bouřky postupně slábnout. Na východě a severovýchodě republiky však mohou udeřit i v neděli.

Hrozí povodně i zatopení sklepů

„Vzhledem k předpovídaným bouřkám s přívalovými srážkami mohou hladiny toků od pátečního odpoledne do sobotního rána poměrně rychle reagovat, a to zejména v Čechách v oblastech s výraznějším nasycením po předchozích deštích. V závislosti na spadlých srážkách může docházet k přechodným vzestupům hladin na malých a středních tocích na celém území České republiky,“ varují meteorologové. 

Povodňovou bdělost meteorologové předpokládají v Praze, Středočeském, Plzeňském, Jihočeském kraji a v kraji Vysočina. 

Posílejte fotky a videa

Nafotili jste řádění bouřky, či jiné rozmary počasí, nebo jakoukoliv zajímavou událost?

Pošlete své záběry do rubriky Očima čtenářů.

Použité fotografie či videa odměníme honorářem. Podmínky použití fotografií a videozáznamů najdete zde.

V oblastech zasažených přívalovými dešti lze podle nich očekávat rychlý odtok vody ze svahů a rozvodnění malých toků a potoků. Hrozí i zatopení níže položených míst, jako jsou podjezdy či sklepy. 

Podle mluvčího Povodí Vltava Hugo Roldána zatím bouřky na stavy průtoků vliv neměly. „Všechny průtoky jsou u nás buď normální, nebo jsou nižší,“ popsal Roldán. 

Ve Středočeském kraji ve dvě hodiny odpoledne hasiči v souvislosti s bouřkami zaznamenali okolo dvanácti mimořádných událostí. „Jedná se o popadané stromy a větve a o zatopené garáže a sklepy. Těch událostí rozhodně není nějak moc,“ sdělil iDNES.cz mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Kvůli velmi silnému větru dočasně nefungovaly přívozy z Lihovaru na Veslařský ostrov a z Pražské tržnice na Rohanský ostrov.

Jihomoravští hasiči řešili po patnácté hodině, kdy nad územím prošly bouřky s deštěm, celkem osmnáct událostí. Šlo především o technické pomoci a jednu železniční nehodu, kdy osobní vlak mezi Tetčicemi a Zastávkou u Brna najel do spadaných větví.

Desítky událostí registrují hasiči z Ústeckého kraje. Zasahovali zejména na Chomutovsku, Teplicku a Děčínsku. Déšť částečně zatopil nákupní zóny v Chomutově a v Teplicích. V děčínské čtvrti Bynov nešla kvůli požáru trafostanice několik desítek minut elektřina.

K deseti událostem odpoledne a v podvečer vyjížděli kvůli silným bouřkám hasiči v Olomouckém kraji. Čerpali vodu ze sklepů, uklízeli silnice a odstraňovali spadlé stromy. Bouřky v kraji se však obešly bez větších komplikací.

Podívejte se, jaké počasí nás čeká v nadcházejících dnech:

1. června 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video