(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

Během večerních bouřek hasiče zaměstnaly hlavně popadané stromy

  • 10
Velmi silné bouřky zasáhly ve čtvrtek večer a v noci celou Českou republiku. Hasiči vyjížděli hlavně k odstraňování spadlých stromů a nebezpečných velkých větví. Celkem přes sedmdesátkrát vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji. K žádnému zranění však nedošlo.

Předpověď počasí na pátek

V pátek nás čeká proměnlivá, převážně velká oblačnost. Odpoledne se na většině území objeví přeháňky, ojediněle bouřky, na Moravě jen ojediněle. K večeru bude srážek i oblačnosti ubývat. Nejvyšší teploty vyšplhají k 13 až 17 °C, na jihu Moravy až 20 °C, v 1000 m na horách bude kolem 9 °C.

Od sedmi hodin večer do půlnoci vyjížděli hasiči Moravskoslezského kraje celkem k 74 případům. Nejvíce výjezdů a to 24 mají na kontě hasiči v Ostravě. V Opavsku pak vyjížděli k čtrnácti případům, v Karvinsku k třinácti, a na Frýdecko-Místecku k deseti. 

Celkem osmkrát vyjeli hasiči v rámci okresu Nový Jičín, kde dvě jednotky hasičů odstraňovaly vzrostlou lípu z budovy kolárny u železničního nádraží v Jistebníku. „Lípa objekt poškodila, ovšem provoz na trati nebyl omezen. Hasiči ji museli pomalu ořezat a nakonec opatrně stáhnout z budovy na zem,“ přiblížil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. 

Bílovečtí profesionální hasiči také například vyjeli odstranit velký akát ve Staré Vsi, který vytvořil překážku přes polovinu silnice. „Strom při pádu zavadil o elektrické dráty. Sice je nepoškodil, ale domácnosti z okolí se ocitly bez dodávky elektrického proudu,“ popsal Kůdela. Bez proudu byly i domácnosti v obci Vrchy.

Podobná situace se spadlými stromy byla i na Vysočině. Bouřky se sice obešly bez výraznějších srážek, hasiče ale od čtvrtečního odpoledne zaměstnal vítr. Zasahovali u dvaceti případů a nejvíce vyjížděli na Žďársko, vítr tam totiž foukal rychlostí přibližně padesát kilometrů za hodinu. „V Pikárci na Žďársku hasiči odstraňovali strom, který spadl na dům. Všechny události se obešly bez zranění,“ uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Na Královehradecku zaznamenali hasiči šedesát událostí, na čemž se také podepsal silný vítr doprovázený deštěm a místy bouřkami. Ve 34 případech odstraňovali hasiči popadané stromy, které blokovaly nejčastěji komunikace, chodníky nebo cyklostezky. 

„Ve Vidochově hrozil strom pádem na rodinný dům, v Kvasinách spadl na obytný přívěs. Mimo to ale také jednotky odstraňovaly převrácený velký stan ve Dvoře Králové nad Labem nebo hasily doutnající strom zapálený bleskem v Černém Dole na Vrchlabsku. Naštěstí se všechny události obešly bez zranění,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. 

Všechny poruchy na elektrickém vedení způsobené čtvrtečními bouřkami už energetici opravili. Výjimkou je Zlatá Olešnice na Jablonecku.

Komplikace způsobilo počasí i v dopravě:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video