(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Šumavu zasáhla silná bouře, meteorologové varovali před rozvodněním toků

  • 112
Silné bouřky se v sobotu odpoledne a večer vyskytovaly po celé republice. Velmi silná bouřka s přívalovým deštěm zasáhla Prachaticko, kde naměřili přes padesát milimetrů srážek za hodinu, a meteorologové proto varovali před rozvodněnými toky. Další silná hromobití hlásily stanice na Vysočině a východě Středočeského kraje.

Bouřky s přívalovými srážkami zasáhly odpoledne Jihočeský kraj, později zasáhla velmi silná bouřka Šumavu v okrese Prachatice. „Na stanici Lenora napršelo za hodinu přes 57 mm srážek. Bouřka by měla ustat až kolem osmé hodiny večerní, a proto očekáváme, že konečný úhrn srážek bude ještě vyšší,“ popsala stav meteoroložka Jana Hujslová.

Meteorologové proto varovali před možným rozvodněním malých toků a zatopením nízko položených míst.

Večer se silné bouřky tvořily především nad Vysočinou a východem Středočeského kraje. „Situace na jihu Čech se momentálně zklidnila. Nejsilnější bouřky jsou nyní na pomezí Vysočiny a Středních Čech,“ uvedl pro iDNES.cz meteorolog Jan Šrámek.

Vývoj a postup bouřek lze sledovat také na výstupech z meteorologických radarů na portálu ČHMÚ nebo v aplikacích na mobilním zařízení.

V dalších týdnech se mírně ochladí a přibude srážek

V neděli budou přeháňky jen ojediněle, Šumavu čeká bouřka. Bude převažovat jasno, polojasno, v jihozápadní polovině území přechodně i oblačno. Maximální denní teploty se budou pohybovat okolo 22–26 °C.

V dalších dnech bude převážně polojasno, oblačno. Během úterý se postupně zatáhne a na většině území se objeví občasný déšť nebo přeháňky. Méně srážek meteorologové očekávají v závěru týdne.

Bouřky se očekávají také v příštích čtyřech týdnech. Ukazuje to výhled počasí na další měsíc. Kromě toho, že začne víc pršet než dosud, se po několika týdnech, kdy panovalo nadprůměrně teplé počasí pro toto roční období, ochladí na průměrné teploty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video